maanantai 1. kesäkuuta 2015

Kuusenkerkkätee

Meidän takapihan rajalta alkaa kiva pieni metsikkö, jossa lapset seikkailevat ja rakentelevat majoja. Loppukesästä metsästä on käyty poimimassa mustikoita ja puolukoita. Nyt kun vuorostaan kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, päätin lähteä keräämään näitä lähimetsästämme.


Muutama viikko sitten minäkin sain tämän paljon puhutun reserviläiskirjeen. Tämän innoittamana ajattelinkin verestää vähän reserviläistaitoja ottamalla Trangia-retkikeittimen mukaan metsään ja keittää sillä tuoreista kuusenkerkistä teetä. Tämä Trangia on tuttu armeija-ajoilta ja myös moottoripyöräreissuilla tätä keitintä tuli aina pidettyä mukana. Tällä kevyellä ja pieneen tilaan mahtuvalla keittimellä onnistuu näppärästi keitellä lämpimät juomat ja ruoat haastavissakin retkiolosuhteissa.


Kuusen kirkkaita vaaleanvihreitä vuosikasvaimia eli kuusenkerkkiä voi poimia keväästä alkukesään. Ne tulee kerätä ennen kun kerkät vahvistuvat tummemmiksi ja kovemmiksi neulasiksi.
 
Trangia on ruotsalaisen John E. Jonssonin vuonna 1925 kehittämä retkikeitinsarja. Sitä valmistaa Trangia Ab Trångsvikenissä, josta nimi myös juontuu. Kokonaisuudessa on keittoastiat, jalusta, tuulensuoja, ja poltin pakattuna yhteen pakettiin.



Kuusenkerkkätee


Valmistusaineet:

5 dl vettä
kourallinen (n. 1/2 dl) tuoreita kuusenkerkkiä
1-2 tl hunajaa

Valmistusohje:

Kuumenna vesi kattilassa ja laita kourallinen tuoreita kuusenkerkkiä mukaan. Keittele noin kymmenen minuuttia. Väri on hyvin haaleaa, mutta kerkän maku maistuu kyllä. Kaada valmis tee laseihin ja lisää hunajaa maun mukaan.


Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti