tiistai 23. kesäkuuta 2015

Uuden sadon porkkanoita

Tänään vietän syntymäpäiviä arkisissa merkeissä. Syntymäpäiväni, eli 23. kesäkuuta on alkuperäinen juhannusaatto. Tästä tavasta tosin luovuttiin Suomessa jo vuonna 1955 ja juhannusta onkin vietetty tämän jälkeen aina 20. ja 26. päivien välisenä lauantaina. Tästä johtuen juhannuksen ajankohta nykyisin vaihtelee, mutta aina silloin tällöin syntymäpäivä osuu sen "oikealle" päivälle, eli juhannusaattoon. Näin melkein kävi viimeksi kolme vuotta sitten kun vietin 30-vuotisjuhlia, jolloin syntymäpäivä osui juhannuspäivälle.


Lapsuudessa äitini valmisti usein minun syntymäpäiväjuhlille mansikkakakun kesän ensimmäisistä mansikoista. Joinakin vuosina tosin kävi niin, ettei mansikoita ollut juhannuksen aikoihin vielä kylmien säiden johdosta saatavilla. Tämän kesän ensimmäiset mansikat on meillä jo popsittu omasta kasvihuoneesta.

 
Kesän ensimmäiset mansikat
 
Uusia perunoita odotetaan vesi kielellä, mutta viime vuosina olen alkanut yhtä innokkaasti odottamaan myös uuden sadon porkkanoita. Nämä pienet uudet porkkanat ovat erityisen hyviä grillissä voissa paistettuina ja yrteillä maustetun jogurttikastikkeen kanssa.
 
 

Uuden sadon porkkanat ja yrttinen jogurttikastike


Valmistusaineet:

noin 6 uuden sadon porkkanaa
basilikan lehtiä
sitruunamelissan lehtiä
reilu nokare voita
1 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl ranskankermaa
sormisuolaa

Valmistusohje:

Esikeitä porkkanoita noin 5 minuuttia kiehuvassa vedessä. Jäähdytä kylmässä vedessä. Paista porkkanat voissa. Sekoita jogurtti ja creme fraiche, lisää pilkotut yrtit ja mausta suolalla.


 
Loppukevennykseksi tässä rakkaalta vaimoltani saatu upea synttärikortti! Askarreltu Ykspihlajan Sanomista löytyneestä pihilajalaisesta paperinukesta
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti