maanantai 15. kesäkuuta 2015

Ympäristöpäivillä

Olin viime perjantaina Kokkolan Suurteollisuusalueyhdistys Ry:n järjestämillä ympäristöpäivillä. Seminaari pidettiin Villa Elbassa ja päivän aikana sai kuulla useita mielenkiintoisia esityksiä.
 
 
Seminaarin mielenkiintoisimpiin aiheisiin lukeutui esitys Kokkolan edustan merialueen tilasta ja Perhonjoen kalakannoista. Oli huojentavaa kuulla, että monet asiat ovat menossa parempaan suuntaan, vaikka suuria haasteita on edelleenkin ratkottavana. Seminaarin jälkeen oli ohjelmassa vielä bussiretki tutustumaan Vattajan alueeseen.
 
Lohtajan Vattajan hietikot ovat maamme laajin hietikkoisia dyyniluontotyyppejä sisältävä Natura 2000-alue. Avointa hietikkoa on yhteensä noin 450 ha ja yhtenäisen hiekkarannan pituus on yli 15 km.

Vattajan dyyni -LIFE-hankkeen päätavoitteita olivat puolustusvoimien harjoitustoimintojen ja virkistyskäytön sovittaminen dyynien suojelun edellyttämällä tavalla.

  
 
 
 
 

Grillattua fenkolikalaa


Valmistuaineet:

kaksi 1-2 kg:n painoista siikaa
1 fenkoli
1 sitruuna
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
 

Valmistusohje:

Perkaa kalat ja poista kidukset, huuhtele ja pyyhi kuivaksi talouspaperilla. Viipaloi fenkoli ja paista nopeasti oliiviöljyssä. Puolita sitruuna ja viipaloi toinen puolikas kuorineen. Purista toisesta puolikkaasta mehu kalojen vatsaonteloon, mausta suolalla ja pippurilla. Asettele vatsaan myös sitruuna- ja fenkoliviipaleet. Sulje kalojen vatsat vedessä kostutetuilla grillitikuilla. Levitä hieman öljyä kalojen pintaan, ripottele päälle suolaa ja grillaa noin 10 minuuttia kummaltakin puolelta. Kala on kypsä kun selkäevä irtoaa helposti. Tarjoa avokado-perunasalaatin kanssa.
 
Ranskassa fenkoli on perinteinen kalaruokien maustaja.
Fenkolin makea mausteisuus antaa grillatulle kalalle hienon maun!
 

Avokado-perunasalaatti


Ainesosat:

0,5 kg uusia perunoita
2 kypsää avokadoa
nippu kevätsipulia vihreine varsineen
0,5 litraa maustamatonta jogurttia
suolaa
mustapippuria

Valmistusohje:

Pese perunat, keitä runsaassa vedessä, jäähdytä ja paloittele. Kuori avokadot, poista kivet ja kuutioi. Pilko sipulit ohuiksi renkaiksi. Laita kaikki ainekset salaattikulhoon ja kaada päälle jogurtti. Sekoita hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua hetken aikaa jääkaapissa ennen tarjoamista.
 
Suomessa syödystä kalasta yli 70 prosenttia tuodaan muualta. Suosituimpia lajeja ovat kasvatetut lohikalat ja tonnikalat. Nämä siiat on kuitenkin pyydetty merestä Vaasan edustalta.

Valitse lautasellesi vastuullisesti kalaa. Tutustu WWF:n kalaoppaaseen:

 

KULUTTAJAN KALAOPAS

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti