torstai 25. kesäkuuta 2015

Siikaa sanomalehdessä

Siika on yksi minun suosikkikala, kuten moni on varmasti jo huomannut. Tällä viikolla REKO-lähiruokapiirissä oli ensimmäistä kertaa tarjolla tuoretta Ohtakarin siikaa, jota minun oli pakko käydä hakemassa. Puhdasta tuoretta lähisiikaa ja vain 7 e/kg! Näytti siika kovasti muitakin kiinnostavan ja kalastajan koko saalis 53 kiloa oli hetkessä myyty paikallisen REKO-lähiruokaryhmän facebook-sivujen kautta. On todella ilahduttavaa, että on keksitty tämä hieno lähiruokaryhmä, jossa tuottajat ja ostajat löytävät toisensa ja kauppa käy.


Ostin siikaa yhden kilon verran. Siikoja oli yhteensä kahdeksan kappaletta, joten siiat olivat kooltaan melko pieniä. Ajattelin kokeilla ensimmäistä kertaa uutta tapaa valmistaa siiat grillissä sanomalehteen käärittynä. Tällä menetelmällä valmistus onnistuu hyvin vaikka nuotion hiilloksella, mutta itse käytin kaasugrilliä. Valmistusmenetelmä osoittautui toimivaksi ja siika pysyi todella mehukkaana. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!


Kalastaja Markku Orjalan pyytämää tuoretta siikaa Ohtakarista

Keskipohjanmaa-lehti on hyvä valinta tähän valmistusmenetelmään, koska lehteä painaa Botnia Printin lehtitehdas, joka käyttää kuivaoffset-painokonetta ainoana Suomessa. Kuivaoffset eroaa perinteisestä painokoneesta monessa suhteessa. Yksi merkittävin ero on painoprosessin vedettömyys. Vedetön painoprosessi on perinteisiin painomenetelmiin verrattuna erittäin ympäristöystävällinen. Painaminen tapahtuu ilman kemikaaleja ja öljyä.

 

Siika sanomalehdessä


Valmistusaineet:

1 kokonainen noin kilon painoinen siika tai useampi pienempi siika suomustettuna
suolaa
pippuria
sitruunaa
ruohosipulia
oreganon oksia
1 paksuhko sanomalehti

 

Valmistusaineet:

Kostuta sanomalehti. Hiero mausteet siikojen sisään ja kääri kalat tiukasti Keskipohjanmaahan (Hesarikin käy). Jos siikoja on useampi, voit jakaa kalat useampaan sanomalehtipakettiin. Kiedo kaksinkertainen folio paketin päälle ja kypsennä grillissä noin puoli tuntia. Tarjoa kalat sanomalehdestä uusien perunoiden ja sitruuna-piparjuurivoin kera.

 

Sitruuna-piparjuurivoi

 

Valmistusaineet:

4 rkl vettä
200 g voita
1 sitruunan mehu ja kuori
2 rkl piparjuuritahnaa
suolaa
pippuria

Valmistusohje:

Kiehauta vesi ja vatkaa kylmä kuutioitu voi joukkoon. Älä anna kiehahtaa. Lisää loput ainekset ja tarkista maku. Tarjoile kalan kanssa

1 kommentti:

  1. Kiitos hyvästä vinkistä, ja varsinkin tuosta sanomalehden ekoloogisuudesta. Moni ei hoksaa tai tiedä tuota painotuotantojuttua (nimimerkillä..painomusteiden kans lätränny yli kakskyt vuotta). Kiva blogi, tervetuloa vastavierailulle.

    VastaaPoista