lauantai 30. toukokuuta 2015

Kesähuone

Meillä kesämökin korvikkeena toimii lasitettu terassi, jossa vietämme kesäisin paljon aikaa istuskellen ja kesäistä luontoa katsellen.

 
Ajatus meidän katetun takaterassin lasittamisesta syntyi jo ensimmäisenä kesänä talon valmistuttua. Kun Kokkolassa järjestettiin asuntomessut vuonna 2011, kävimme tutustumassa messutalojen lasiterasseihin ja pyysimme tarjouksia paikan päällä olevilta edustajilta. Messujen aikana useampikin eri firma kävi meillä mittailemassa ja tekemässä tarjouksen terassin lasituksesta. Messujen jälkeen jäimme tutkimaan tarjouksia, joissa oli yllättävänkin suuria hintaeroja. Päädyimme lopulta ostamaan lasituksen Lumonilta, joka mielestämme pystyi tarjoamaan parhaimman kokonaispaketin. Lasit suunniteltiin ja valmistettiin mittatilaustyönä meidän katettuun terassiin sopiviksi ja varsinainen asennus tapahtui yhdessä päivässä kevättalvella 2012.
 
 
Olemme olleet erittäin tyytyväisiä lasitettuun terassiin, jonka ansiosta terassikausi kestää aikaisesta keväästä aina myöhäiseen syksyyn. Lasituksen ansiosta terassilla saa istuskella myös tuulelta ja itikoilta suojassa. Infrapunalämmittimen ja bioetanolilla toimivan sisustustakan ansiosta terassilla tarkenee hyvin, vaikka ulkona ei olisi kuin muutama aste lämmintä. Kesähelteillä terassin sivuun liukuvat lasiovet saa kätevästi avattua, jolloin terassille ei tukahdu kuumuuteen.
 
Kaikki terassilasit ovat karkaistua turvalasia
 
Jo lasituksen suunnitteluvaiheessa ajattelimme hankkia terassille hormittoman bioetanolilla toimivan sisustustakan. Erilaisia takkamalleja tutkaillessa löysimme Ristomatti Ratian suunnitteleman Kotipesä sisustustakan, jonka ulkonäkö ja koko tuntui sopivan erityisen hyvin lasiterassille. Hyvänä puhtaana sattumana bongasimme, että samaisen takan oli laittanut sisustamisen erikoisliike Kulmakaappi myyntiin paikallislehden ja alueen yritysten yhteiseen huutokauppakampanjaan. Saimme iloksemme tehtyä takasta voittohuudon sopivaan hintaan. Olemme olleet myös tähän hankintaan erittäin tyytyväisiä. Loppukesän pimenevissä illoissa on kiva tuijotella takassa loimuavaa liekkiä, joka myös lämmittää mukavasti. Onnistuupa takan liekissä jopa herkullisen jälkiruoan valmistuskin, nimittäin amerikkalainen klassikkoretkiherkku s’mores.
 

 

Takan päällä 6mm maitolasikansi, jota voi käyttää laskualustana

Takan lämmöntuottoarvo on n. 1,7 Kw (normaalikokoinen sähköpatteri tuottaa lämpöä n. 1 Kw)
 

S'mores

 

Valmistusaineet:

paketti keksejä (esim. Marie, Cream cracker tai Digestive)
levy ohutta suklaata
pussillinen vaahtokarkkeja
grillitikkuja


Valmistusohje:

Asettele vaahtokarkit grillitikkuun ja paahda liekissä (nuotiolla) kullanruskeiksi. Vaahtokarkin pinta muuttuu rapeaksi, mutta jää sisältä ihanan pehmeäksi. Varo polttamasta! Pinoa kahden keksin väliin pala suklaata ja paahtunut vaahtokarkki ja herkuttele.
 
Kekseistä, suklaasta ja tikussa paahdetuista vaahtokarkeista tehty s'more on valtavan suosittu retkien ja leirien nuotioherkku Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
S'more-nimi tulee sanoista some more. Suomeksi se kuuluu: "Lisää!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti