tiistai 19. toukokuuta 2015

Vihervaja

Kasvatin aikoinaan chilejä kerrostaloyksiön ikkunalaudalla ja haaveilin omasta kasvihuoneesta. Omakotitaloon muuton myötä, pääsin toteuttamaan tämän haaveeni vuonna 2011 hankkimalla Kekkilän Vihervajan. Päädyimme Vihervajaan, koska tarvitsimme myös pientä pihavarastoa ruohonleikkurille ja muille puutarhavälineille. Vihervajassa sai samassa paketissa molemmat, pienen kasvihuoneen ja varaston.

 
 
 
Kekkilän Vihervaja Into
 
Vihervaja koostuu moduuleista ja niistä on mahdollista valita kokonaisuus omien tarpeiden mukaan. Me valitsimme Vihervaja Into-mallin, joka koostuu kahdesta varasto- ja yhdestä kasvihuonemoduulista. Lisävarusteina otimme lisäksi yhdet hyllyt ja viljelylaatikot. Paketti sisälsi myös katemateriaalin ja kaikki tarvittavat tarvikkeet. Vain perustukset oli hankittavat itse. Vihervajan voi tilata myös valmiiksi pintakäsiteltynä, mutta minä maalasin vajan itse samaan sävyyn talon värin kanssa.

 
Kasvihuoneen ilmanvaihto on varmistettu lämpötilaan reagoivan kaasujousen avulla.

Tilasimme Vihervajamme Karpin Viherkeskukselta Kannuksesta. Vaja toimitettiin kotiin osina, jotka oli pakattu kahdelle isolle trukkilavalle. Pakkauksia purkaessa olin aluksi kyllä vähän pää pyörällä osien paljoudesta. Mukana tuli kyllä hyvät ja selkeät ohjeet. Olipa mukana myös DVD:llä oleva pystytysvideokin. Pystytysurakka alkoi niin, että tein ensin tarvittavat perustukset. Sitten pintakäsittelin osat yksi kerrallaan. Vihervajan varsinainen pystytys tapahtui sitten yhtenä lauantaina talkooporukan voimin. Lopputulokseen olen ollut enemmän kuin tyytyväinen ja nyt Vihervajassa on alkamassa jo viiden kasvukausi.

Biolan Kasvusäkki on istutusvalmis luonnonmukainen kasvualusta. Säkki sisältää kevyesti peruslannoitetun kasvualustaosan ja erillisen varastolannoiteosan. Kasvusäkin ravinteet on mitoitettu riittämään kolmelle kurkun tai tomaatin taimelle koko kasvukauden ajaksi


Tukilanka kannattaa pujottaa taimipaakun alle istutusvaiheessa. Kasvava juuristo ankkuroi sen paikalleen.


 
Vihervaja on valmistettu Suomessa kotimaisesta männystä ja karkaistusta lasista.

Satuin voittamaan tässä keväällä Keskipohjanmaa-lehden järjestämän puutarhakuvakilpailun ja sain palkinnoksi 100 euron lahjakortin Lindell Flowersin kukkakauppaan. Minulla on ollut hyvää tuuria näissä Keskipohjanmaan kilpailuissa, kun pari vuotta sitten voitin lehden järjestämässä grillivinkkikilpailussa Weberin kaasugrillin. Tällä voittamallani lahjakortilla ostettiin nyt suurin osa tämän vuoden kasvihuoneen taimista. Tällä kertaa kasvihuoneeseen laitettiin kasvamaan kurkkua, tomaattia, chiliä ja useita eri yrttejä.

Kasvihuoneeseen laitettiin kasvamaan myös Peter Molanderin kasvattamia luomu salaatin taimia


Yrttejä istuttaessani en malttanut olla maistamatta timjamia, joka tuoksui niin voimakkaasti. Sain idean maustaa tällä timjamilla Flammkuchenin, joka on yksi Ranskan Alsacen tunnetuimmista gastronomisista erikoisuuksista. Tämän "liekkikakun" valmistus vaatii korkean lämpötilan ja tähän tarkoitukseen sopii erityisen hyvin Weberin grillin ja keraamisen planchan yhdistelmä.


Timjami eli tarha-ajuruoho (Thymus vulgaris) on huulikukkaiskasveihin (Lamiaceae) kuuluva, keskiajalta lähtien yrttinä ja lääkkeenä tunnettu ja käytetty puolipensas.

Flammkuchen


Ainesosat:

5 dl jauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
2 dl vettä
2 isoa sipulia
suolaa ja mustapippuria
kuivaa valkoviiniä
2 rkl vehnäjauhoja
raastettua muskottia
tuoretta timjamia
1 paketti (140g) amerikanpekonia pilkottuna
2 dl ranskankermaa

Valmistusohje:

Tee ensin pohjataikina. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita. Lisää öljy ja vesi. Vaivaa taikinaksi ja kauli ohueksi levyksi leivinpaperin päälle.

Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi Marinoi sipuleita tunnin ajan hyppysellisessä karkeaa suolaa, pippuria ja muutamassa lusikallisessa kuivaa valkoviiniä.

Valuta sipulit. Lisää sipuleihin pari ruokalusikallista vehnäjauhoja sitomaan nestettä. Lisää muskotti ja tuore timjami. Sekoita.

Pilko pekonit, ja lisää ne ja ranskankerma sipuleiden sekaan. Sekoita.

Levitä seos pohjataikinan päälle.

Esikuumenna keramaaminen plancha grillissä. Siirrä leivinpaperin päällä oleva flammkuchen planchan päälle ja paista 250-asteisessa grillissä noin 15 minuuttia.

Weberin posliiniemaloitu keraaminen plancha on erinomainen apuväline valmistettaessa tätä alsacelaista pekonipiirasta grillissä.

 
 
Tarina kertoo, että Flammkuchen syntyi Alsacen alueella, kun viikkoleivonnan yhteydessä paistettiin pala taikinaa leivinuunin lämpötilan tarkistamiseksi. Leipätaikinasta tehty "koekakku" paistettiin uunin keskellä, jossa ankara kuumuus paistoi sen valmiiksi 1-2 minuutissa. Pohjan päälle ripoteltiin sipulia ja pekonia ja näin syntyi piiras koko perheen ateriaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti