perjantai 22. toukokuuta 2015

Rikkaruoho mojito

Olen havainnut, että Suomessa pienpanimotoiminta on ollut viime vuosina kovassa nosteessa. Näiden kotimaisten pienpanimoiden rinnalle on syntynyt nyt myös tislaamoita. Näille tuotteille tuntuu olevan myös kysyntää, mutta valitettavasti tämä suomalainen surkuhupainen alkoholibyrokratia on tehnyt näiden tuotteiden mainostamisen ja markkinoimisen turhan hankalaksi.


Isossakyrössä vanhassa meijerirakennuksessa toimiva käsityöläistislaamo Kyrö Distillery Company on mielenkiintoinen yritys, joka mielestäni ansaitsisi enemmänkin huomiota mediassa. Tislaamo on alkanut valmistaa maailmanlaajuisestikin harvinaista ruisviskiä.  Ensimmäinen erä valmista ruisviskiä on valmistumassa noin kolmen vuoden päästä, mutta ensimmäisen vuoden ruisviskitislettä on tullut myyntiin Alkon tilausvalikoimaan jo viime vuoden puolella. Tämä Juureksi nimetty tisle on 46,3 prosentin vahvuista ruisviskin alkua ja maultaan kyllä vielä lähempänä pontikkaa kuin viskiä, mutta maltetaanpa odottaa vielä kolmisen vuotta. Tästä kansainvälistä potentiaalia omaavasta tuotteesta ja tislaamosta tullaan varmasti kuulemaan vielä.
 
Nyt kun rikkaruohot, eli hienommalta nimeltä villiyrtit ovat niin trendikkäitä, niin tartun valtavirran mukana aiheeseen. Eli ei muuta kun nyt pihalle kaikki poimimaan voikukanlehtiä ja valmistamaan niistä perjantain kunniaksi suomalainen muunnelma kuuluisasta kuubalaisesta mojito cocktail-juomasta. Hyvää viikonloppua ja Pohojanmaan kautta!
 

Voikukan lehdet (Teraxacum officiale) sisältävät noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna. Erityisesti C- ja A-vitamiineja sekä runsaasti kalsiumia ja rautaa.
 

Rikkaruoho mojito

 

Ainesosat:

10 cl kivennäisvettä
2 tl sokeria
10 kpl voikukanlehtiä
2 cl limemehua
4 cl ruisviskiä
 

Valmistusohje:


Rakenna juoma suoraan lasiin. Laita lasin pohjalle 2-3 limelohkoa, sokeri ja voikukanlehdet, murskaa limet kunnolla, täytä jäämurskalla, lisää ruisviski ja pidennä kivennäisvedellä. Tarjoile pillin tai lusikan kera.





Pohjolan talven ja jään innoittama Ultima Thule on yksi suomalaisen lasimuotoilun ikoneista. Sen orgaaninen pintakuvio tunnistetaan ympäri maailmaa muotoilijamestari Tapio Wirkkalan erehtymättömäksi kädenjäljeksi. Aika näyttää saavuttaako isokyröläinen ruisviski saman tunnettavuuden maailmalla tulevaisuudessa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti