perjantai 9. tammikuuta 2015

Pakomatkalle Intiaan

Intia, tuo mystinen ja värikäs maa. On outoa, että jokin maa herättää minussa niin vahvoja tuntemuksia, jossa koskaan ei ole edes käynyt. Tai olen minä kerran käynyt juomassa yhden intialaisen oluen välilaskun aikana Ahmedabadin lentokentällä, mutta sen syvemmälle Intian maaperälle ja sen kulttuuriin en ole vielä päässyt tutustumaan. Nuoruuden etsikkoaikoina pidin tuota mystistä Intiaa naivina pakopaikkana, jonne voisi tarpeen vaatiessa paeta ja kadota pois painostavaa ja odotuksia janoavaa suoritusyhteiskuntaa. No onneksi en kuitenkaan nuoruudessani joutunut kokemaan ympäröivää maailmaa vielä niin painostavana, että olisin lähtenyt The Beatlesin jäsenten tavoin Intiaan etsimään sisäistä rauhaa ja tai jotain muuta sellaista. Mutta edelleen tuo Intia on pysynyt minulla eräänlaisena mielen pakopaikkana, jossa pystyy hetkellisesti irtautua arjen hektisyyttä ja kiirettä. Tämän mielellisen pakopaikan saavutan aina kun teen intialaista ruokaa.
 
 
Värikkäät intialaiset mausteet ja niiden tuoksut herättävät aistit ja vievät jo osittain mielen kauas eksoottiseen Intiaan. Intialaista ruokaa tehdään usein myös kovilla lämmöillä ja aika nopealla sykkeellä, jolloin ajatukset keskittyvät vain ruoanlaittoon. Lisää fiilistä saa vielä kun laittaa taustalle soimaan puhelimen internetradiosta jonkun Bollywood-musiikki kanavan. Ja kun lopulta pääsee pöydän ääreen maistelemaan intialaisia makuja, niin silloin viimeistään ne harmaat työpäivän asiat ja ulkona piiskaava räntäsade unohtuvat mielestä.
 
Diljit Dosanjh, onko tuttu artisti? Eipä ole minullekaan, mutta Facebookin mukaan artistilla on yli 3 miljoonaa fania, vertailuksi Cheekillä näytti olevan 230000 :)

Chicken Tikka


Ainesosat:

500 g broilerin rintafileitä
1 tl suolaa
1 sitruunan mehu
1 rkl tandooritahnaa
1 rkl tomaattipyreetä
2 dl maustamatonta jogurttia
2 valkosipulin kynttä pieneksi hakattuina
1 rkl raastettua inkivääriä
2 tl jauhettua korianteria
1/2 tl Garam masala -mausteseosta
1/4 tl muskottipähkinää raastettuna
1/2 tl jauhettua kurkumaa
4 rkl oliiviöljyä
1/2 tl chilijauhetta

Valmistusohje:

Paloittele broilerin fileet (n. 3 x 3 cm paloiksi) ja laita ne kannelliseen marinointiastiaan. Ripottele päälle puolet suolasta (1/2 tl) ja sitruunan mehu. Sekoita kevyesti. Laita astiaan kansi päälle ja anna lihojen marinoitua jääkaapissa puolisen tuntia. Sekoita ensin tomaattipyree ja tandooritahna. Sekoita sitten kaikki loput ainekset joko sauva- tai tehosekoittimella. Kaada seos lihojen päälle ja anna marinoitua jääkaapissa 6–8 tuntia tai mieluummin yön yli.

Grillikauden aikana tikuta kanapalat varrastikkuihin ja paista vartaita kuumassa grillissä. Talvikaudella voit tehdä tikkaa myös uunissa. Lämmitä uuni noin 250 asteeseen. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja nostele broilerin palat yksitellen kulhosta ja asettele ne väljästi pellille. Paista lihoja uunin keskiosassa 6–8 minuuttia. Käännä palat ympäri ja paista vielä toiset 6–8 minuuttia.


Tarjoile basmatiriisin, chapati-leivän, raitha-kastikkeen ja mango chutneyn kera.
 

Huom! Intiassa ruoanlaitossa ei käytetä mittoja, joten tämänkin ohjeet ainesmitat ovat vain suuntaa antavia, luota omaan fiilikseen!

 
Valmiit intialaiset mausteseokset on hyvä vaihtoehto maustamiseen
 


Chapati-leipä


Ainesosat:

2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl vettä


Valmistusohje:

Sekoita ensin suola ja jauhot. Lisää vesi ja sekoita voimakkaasti. Lepuuta taikinaa jääkaapissa puoli tuntia. Muotoile taikinasta jauhoisin käsin tanko ja jaa tanko veitsellä 4-5 palaksi. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja painele pallot litteiksi.

Kauli taikina leiviksi ja paista leivät kuumalla valurautapannulla tai keraamisella planchalla grillissä molemmin puolin.

Tuore chapati-leipä markkeeraa Intiassa usein ruokailuvälineitä.
 
Tästä ruokakirjasta lähti aikanaan kiinnostukseni intialaiseen ruokaan

 

Raitha


Ainesosat:

paksua maustamatonta jogurttia
tuoretta kurkkua
hiukan porkkanaa
mustapippuria
tuoretta minttua


Valmistusohje:


Hienonna tai raasta kasvikset ja sekoita jogurttiin. Mausta mustapippurilla ja mintulla.


Raithan tehtävänä intialaisessa ruoassa on neutraloida makuja siirryttäessä ruokalajista toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti