maanantai 26. tammikuuta 2015

Kuusamon tuliaisia

Vaimoni sairastaa MS-tautia, joka on krooninen etenevä neurologinen eli keskushermoston sairaus. Sairaus näkyy ja vaikuttaa meidän koko perheen elämään, mutta olemme hyväksyneet sairauden ja sen aiheuttamat tietyt rajoitteet elämässämme.  Emme ole koskaan pitäneet sairautta esteenä, vaan korkeintaan hidasteena. Vaimoni ehdotti alkutalvesta hakemista Suomen Neuroliitto ry:n järjestämälle perhekurssille Kuusamoon. Aluksi suhtauduin asiaan nuivasti, mutta hetken mietittyä ajattelin, että mikäs siinä, laitetaan hakemus kurssille vetämään. Ajattelin, että saisihan sillä ”ilmaisen” täysihoitoloman ja kun muutenkin suunnitelmissa oli tehdä lasketteluloma pohjoiseen.


Hakemus hyväksyttiin ja meidän perhe pääsi kurssille. Lähdimme päivää aikaisemmin matkaan ja olimme yhden yön Holiday Clubin kylpylähotelli Kuusamon Tropiikissa. Pakkasta lumisessa Kuusamossa oli noin -20 astetta, mutta se ei paljon kylpylässä polskiessa tuntunut. Seuraavana päivänä jatkoimme matkaa Rukalle ja kävimme vuokraamassa pojalle lasketteluvälineet ja menimme lastenrinteeseen jatkamaan viime talvena aloitettuja lasketteluharjoituksia. Rinteessä oli mukavaa, eikä kirpakka pakkanenkaan haitannut menoa.
 
 

Laskettelun jälkeen lähdimme Rantasipi Rukahovin hotellille. Kurssi alkoi tutustumalla kuuteen muuhun kurssille saapuneeseen perheeseen. Olin kurssin alussa hyvin avoimin mielin, eikä minulla ollut mitään erityisiä odotuksia. Ainut mitä vähän jännitin, oli miten lapsi viihtyisi. Mutta se osoittautui hyvin nopeasti turhaksi huoleksi, kun poika lähti reippaasti ja innokkaasti muiden lasten kanssa lapsille järjestettyyn omaan ohjelmaan. Kurssilla oli kiva tutustua muihin samassa tilanteessa oleviin perheisiin ja nähdä, että kaikilla on sairaudesta johtuvia erilaisia vaikeuksia, mutta siitä huolimatta kukin perhe elää onnellista lapsiperheiden elämää.
 



Kurssilla oli mukavaa ja hyvin järjestettyä ohjelmaa hyvissä puitteissa. Ruokaakin tuntui olevan joka välissä tarjolla ja Hullu kokkikin sai näinä neljänä kurssipäivänä lomaa ruoanlaitosta. Kurssin päätyttyä oli päällimmäisenä tunne, että kannatti lähteä. Oli kivaa tavata uusia perheitä, joiden kanssa pidetään varmasti yhteyttä vielä kurssin jälkeenkin. Kotimatkalla piti poiketa vielä Riipisen Riista- ja matkamuistomyymälän kautta ostamassa kotiin viemisiä. Tällä kertaa mukaan tarttui kylmäsavustettua poron ulkofilettä, josta kotona valmistui poro flatbreadiä.



Poro flatbread

2 annosta

Valmistusaineet


Pohja:
2 dl vettä
15 g hiivaa
0,5 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
n. 5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 rkl oliiviöljyä
125 g mozzarellajuustoraastetta
100 g vuohenjuustoa
n. 100 g kylmäsavustettua poron ulkofileetä
n. 0,75 dl raastettua parmesaania
suolaa ja mustapippuria myllystä
n. 2 dl salaattisekoitusta, esim. rucolaa ja vuonankaalia

Valmistusohje


1. Valmista ensin pohja. Murustele hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta joukkoon jauhot. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Painele taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla kaksi isohkoa soikiota tai n. 6 pienempää.

2. Kuumenna grilli tai parilapannu. Paista taikinapohjaa ensin noin muutama minuutti keskilämmöllä. Käännä. Kaada pohjalle hieman öljyä ja lisää mozzarellaraastetta, viipaloitua vuohenjuustoa ja poronfileetä. Lisää myös parmesaani. Jatka kypsentämistä, kunnes taikina on kypsää.

3. Mausta pizzat suolalla, mustapippurilla ja salaatilla.


Vinkki: Voit myös paistaa flatbreadin 250-asteisessa uunissa 10–18 minuuttia.

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti