sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Uudet perunat

Yksi kesän kohokohdista on kotimaisten uusien perunoiden saapuminen kauppoihin. Vaikka inhoankin tiettyjä ruokarituaaleja, myönnän itsekin omaavan yhden sellaisen paheen. Se on uudet perunat ja silli. Kun niitä pääsee ensimmäisen kerran maistamaan, voi todeta kesän varmuudella alkaneen.

 
MSC-kirjainyhdistelmän takana on Marine Stewardship Council, vailla sidoksia toimiva voittoa tavoittelematon organisaatio. Sen tavoitteena on huolehtia maailman luonnonkalakannoista estämällä liikakalastus, koska liikakalastus vahingoittaa sekä kalastusteollisuutta että merten ekosysteemejä
 
Keitetyt uudet perunat tillin ja voisulan kanssa on suomalainen klassikko, mutta tällä kertaa valmistin uudet perunat missäpä muualla kuin grillissä. Perunoiden mausteeksi käytin valkosipulia ja omalta pihalta poimittua kangasajuruohoa.

Olemme istuttaneet kangasajuruohoa pihamme kivikkoryhmään paahteiselle paikalle, jossa se on hyvin levinnyt ja menestynyt. 
 
Kangasajuruoho on timjamin lähisukulainen varpumainen kasvi joka kukkii heinäkuussa
 
Kangasajuruoho on monissa maissa virallinen apteekkirohdos. Sen eteeristä öljyä käytetään lääkkeiden lisäksi kosmeettisissa valmisteissa. Mausteena kangasajuruohoa käytetään timjamin tapaan sekä ruuanlaitossa että juomateollisuudessa.

 

 

Savukalaa, kangasajuruohogrillatut perunavartaat ja pekonikastike


Valmistusaineet:

savukalaa (esim. siikaa)

Kangasajuruohogrillatut perunavartaat:
1,5 kg uusia perunoita
1 dl öljyä
1 valkosipulinkynsi
3 rkl hienonnettua kangasajuruohoa (timjamikin käy)
suolaa, mustapippuria

Pekonikastike:
1 pkt (120 g) fileepekonia
2 dl crème fraîchea
1 tl dijonsinappia
2 rkl tuoretta ruohosipulia
hienonnettuna
1 tl rouhittua mustapippuria
suolaa

Lisäksi:
silliä
 

Valmistusohje:

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä melkein kypsiksi (10–15 minuuttia). Tikuta perunat vartaisiin. Sekoita öljyyn hienonnettu valkosipuli ja silputtu kangasajuruoho. Sivele vartaat seoksella. Grillaa käännellen noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Kuutioi pekonit ja paista ne uunissa tai pannulla rapeiksi. Valuta talouspaperin päällä. Sekoita crème fraîche ja sinappi. Lisää joukkoon pekoni. Mausta ruohosipulilla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Tarjoa lisukkeena hyvää silliä
 
Talomme on rakennettu vanhan niityn paikalle, jossa on ilmeisesti myös joskus perunaakin viljelty, siitä antaa viitteitä poikani keväällä tontin perältä löytämä vanha perunakuokan kärki
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti