sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Tandoori-ruokaa

Intialainen ruoka on minun suosikkiruokaa. On hauskaa ollut huomata, että intialaisittain maustetut kanaruoat ovat muodostuneet myös 5-vuotiaan poikamme lempiruoaksi. Monet kuvittelevat, että lapset tykkäävät miedosti maustetusta ruoasta, mutta todellisuus voi yllättäen ollakin muuta. Lastenkin kanssa voi rohkeasti kokeilla uusia ja eksoottisempiakin makuja.


Olen haaveillut rakentaa pihanperälle maahan oman tandooriuunin. Tandooriuuni on intialainen keksintö. Se on vähän kuin leivinuuni muurattu pystyasentoon. Ideana on lämmittää uuni kuumaksi, pohjalle voi jäädä pieni hiillos, ja tiputtaa ruoat pitkissä vartaissa uunin pohjalle. Näin ruoka ei ikinä kosketa mihinkään pintaan ja esim. mehevät marinadit pysyvät grillattavassa ruoassa. Normaalissa grillissä marinadi sihahtaa herkästi ritilään kiinni. Tandooriuuni paistaa pinnan rapsakaksi ja sisältö jää mehukkaaksi.

Aitoa intialaista tandooritahnaa
 

Vielä kun minulla ei ole tätä tandooriuunia, niin joudun tyytymään intilaisen tandoori-ruoan valmistuksessa kaasugrilliin. Onnistuuhan se ihan kohtuullisen hyvin silläkin, mutta kyllä se tandooriuunin rakentaminen silti kovasti kiinnostaisi. Jää nähtäväksi, saanko sen vielä jonakin päivänä rakennettua.

Tee itse tandooriuuni kukkaruukuista – katso video


Chapati-leivät on leivottu Helsingin Myllyn luomu täysjyvävehnäjauhoista

Chapati-leivät valmistuvat kuumassa grillissä keraamisella planchalla

Tandoori Chicken

 

Ainesosat:

n. 500 g broilerin rintafileitä
1 rkl tandooritahnaa

2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl chiliä
1 tl kurkumaa
1 tl suolaa
n. 20 g inkivääriä murskeena
2 murskattua valkosipulin kynttä
2 rkl viinietikkaa

Valmistusohje:

Paloittele broilerin fileet (n. 3 x 3 cm paloiksi) ja laita ne kannelliseen marinointiastiaan. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Kaada seos lihojen päälle ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia tai mieluummin yön yli.

Tikuta kanapalat varrastikkuihin ja paista vartaita kuumassa grillissä.


Tarjoile basmatiriisin, chapati-leivän, raitha-kastikkeen ja mango chutneyn kera.
 

Chapati-leipä


Ainesosat:

2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl vettä


Valmistusohje:

Sekoita ensin suola ja jauhot. Lisää vesi ja sekoita voimakkaasti. Lepuuta taikinaa jääkaapissa puoli tuntia. Jaa taikina kahdeksi palaksi. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja painele pallot litteiksi.

Kauli taikina leiviksi ja paista leivät kuumalla valurautapannulla tai keraamisella planchalla grillissä molemmin puolin.


Raitha



Ainesosat:

paksua maustamatonta jogurttia
tuoretta kurkkua
puoli pussia Santa Maria India raita -mausteseosta

tuoretta minttua

Valmistusohje:


Hienonna tai raasta kasvikset ja sekoita jogurttiin. Lisää puoli pussia valmista raita -mausteseosta. Viimeistele mustapippurilla ja mintulla.

 
 

Weberin luonnollinen, palamaton, hajuton ja mauton grillaussuike estää vartaita tarttumasta grillin ritilälle. 

Suihkuta grillaussuihketta ritilälle ennen grillaamista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti