tiistai 21. heinäkuuta 2015

Tikkuleipä

Aina ei tarvitse lähteä kauaksi retkelle. Lapsille löytyy jännittäviä seikkailumaastoja usein ihan lähialueiltakin ja mikä parasta nämä elämykset eivät maksa mitään. Pakkasimme reppuun kotona valmiiksi tehdyn leipätaikinan, makkarat ja Maya -tikut ja hurautimme autolla päiväretkelle Kälviän Pesäkiville.



 Lohkareista on muodostunut useita luolia, joita lasten on jännittävä tutkia.
 
Pesäkivet sijaitsevat männikköisellä hiekkakankaalla Kälviän ja Lohtajan rajan läheisyydessä. Ne koostuvat isoista siirtolohkareista, jotka ovat sijoittuneet tiiviiksi ryhmäksi. Korkeimmat siirtolohkareiden huiput yltävät jopa 10 metrin korkeuteen. Pesäkivillä on nuotiopaikka, jossa ei ole polttopuuhuoltoa eli kannattaa varata omat puut mukaan.

Guatemalan vuoristossa kasvava ”Pino de Ocote” (Pinus teocote), mäntypuulaji, jonka erittäin pihkapitoinen puuaines antaa materiaalin Maya Sticks -tikuille. *

Light My Fire! Kunnon erämies saa tulen syttymään pelkän magnesium-tikun ja puukon avulla 
 
Maya Sticks -tikut ovat luonnollinen, ekologinen ja ympäristöystävällinen sytytysmateriaali

Tikkuleipä


Ainesosat:

3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

Valmistusohje:

Sekoita taikinan ainekset valmiiksi kotona ja laita taikina muovirasiaan. Ota mukaan myös hiukan vehnäjauhoja ja yksi leivinpaperi alustaksi, helpottamaan leipien valmistusta.
Sytytä nuotio ja etsi paistotikkuja.

Taikana muotoillaan pitkulaiseksi ja se kierretään tikun ympärille. Kierrä taikina harvaan, koska taikina paisuu. Taikinan päät suljetaan kiinni, jottei taikina tipu nuotioon kesken kypsentämisen.
Tikkuleipä paistetaan hiilloksessa sopivan etäisyyden päässä. Paiston aikana tikkuleipää käännellään, jotta se kypsyisi tasaisesti joka puolelta. Kypsyminen vie vajaa 10 minuuttia hiilloksen kuumuudesta riippuen. Kypsä leipä irtoaa helposti tikusta ja tikkuun ei jää taikinaa.

 
 
 
 
* Maya Sticks -tikkujen valmistus ja viljely tapahtuu Sierra de las Minasissa Guatemalassa. Kaikki työ tapahtuu käsin paikallisen väestön tekemänä, jotka ovat pääasiassa Mayaintiaaneja. Kannot sahataan ja hakataan pienimmiksi macheteilla. Työaika on 8 tuntia päivässä. Kiinteä tuntipalkka sekä osittainen urakkapalkka on noin kaksinkertainen Guatemalan minimipalkkaan verrattuna. Kaikki työntekijät ovat vakuutettuja ja he saavat ylimääräisen kuukausipalkan joulukuussa sekä loman ja lomarahan. Kaikki tämä tapahtuu alueella joka kärsii suuresta työttömyydestä. Projekti on osa Fair Trade – reilua markkinointia, tapa auttaa väestöä kolmannessa maailmassa ja antaa heille elanto tarkoitusperäisellä tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti