sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Vuoden kyläelokuva

Tämä vuosi on ollut mielenkiintoinen ja jännittävä. Olen nimittäin kisaillut tänä vuonna kahdessa harrastuksiini liittyvässä kilpailussa. Se ensimmäinen kilpailu oli osallistuminen Jyväskylässä kesäkuussa pidettyihin Grillimaisteri-kisoihin. Näissä grillauskisoissa selvisinkin Jyväskylän osakilpailun finaaliin saakka. Näistä kisoista kirjoittelin aikaisemmin grillimaisteri -postauksessa. Toisessa kilpailussa ja finaalissa tulikin sitten tällä kertaa täysosuma. Nimittäin Alajärven Luoma-ahon kylällä pidetyssä kyläelokuvafestivaalin lyhytelokuvakilpailussa.

Sotavangin perintö, vuoden kyläelokuva 2015
 
Kolme vuotta sitten tein ensimmäisen lyhytelokuvan 30-vuotisjuhlieni yhteydessä pidetyn lyhytelokuvanäytöksen yllätysnumeroksi. Ajattelin tuon lyhytelokuvan olevan sellainen "kerran elämässä -juttu", mutta parin vuoden päästä sain uuden inspiraation. Se ensimmäinen leffa oli mielestäni vähän sellainen "raakile" ja ajattelin että pystyisin tekemään kyllä paremman. Kun sattumalta sain elokuvalleni hyvän aiheen, alkoivat asiat kehittyä kohti uuden leffan tekemistä. Lyhytelokuvan taustoista voit lukea tarkemmin tästä Keskipohjanmaa-lehden artikkelista.


Ajattelin tehdä elokuvasta sellaisen, jolla pystyisin osallistumaan valtakunnallisen kyläelokuvafestivaalin lyhytelokuvakilpailuun. Kilpailun teemana oli elämä kylässä ja aiheen käsittely oli vapaa. Elokuvan toteutustapa oli myös vapaa, mutta pituus sai olla enintään 15 minuuttia.



Elokuvaprojekti alkoi keväällä miettimällä elokuvan käsikirjoitusta. Alkuvaiheessa oli jo selvää, että elokuva tulee olemaan mykkä ja mustavalkoinen. Tästä syystä halusin panostaa elokuvan musiikkiin ja aloin etsimään yhteistyökumppania. Sellainen kumppani löytyikin varsin nopeasti ja vieläpä samalta paikkakunnalta. Kokkolalainen musiikintekijä Tom Colt lähti mukaan tähän projektiin ja tarjosi minulle biisejä elokuvaan.



Kesällä aloin miettiä kuvausten toteutusta ja kuvauspaikkoja. Aloin miettiä myös sopivan kuvausrekvisiitan löytämistä ja yhteistyökuvioita mm. kuvauksissa käytetystä autosta ja laivasta. Myös kaikkien pieneen kuvaustiimiin kuuluvien henkilöiden kesken oli suunniteltava kaikille tahoille sopiva kuvauspäivä. Tämmöisen päivän löytyminen kesken kaikkien kesälomakiireiden keskellä ei ollut mitenkään helppo tehtävä. Sitten kun kyseinen kuvauspäivä oli varmistunut, joka oli samalla minun ensimmäinen kesälomapäiväni, alkoi jännittäminen millainen sää tuolloin olisi. Onneksi kuvauspäivänä aurinko kuitenkin paistoi ja vasta loppukohtauksia kuvatessa alkoi pilviä kerääntyä taivaalle. Kun viimeinen kohtaus oli purkissa, niin taivas repesi rankkaan vesisateeseen. Tarvittiin siis hiukan onneakin matkaan.

 
Vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuvauksissa
  
Kuvaukset saatiin purkkiin yhdessä mutta varsin tehokkaasti käytetyssä päivässä. Taukoja ei juuri ehditty pitämään ja kuvauspaikoilta toiselle siirryttiin nopealla aikataululla. Kaikkia suunniteltuja kuvauspaikkoja ei oltu ehditty ennakkoon käydä katsomassa ja muutamassa kuvauspaikassa meinasi tulla vähän pieniä odottamattomia yllätyksiä. Myös improvisaatiolle oli sijaa kuvauksissa ja muutama kuvauspaikka valikoituikin sattumalta kuvauspäivänä. Kun kuvaukset oli tehty, tuntui että vaativin vaihe oli takanapäin. Sitten alkoikin elokuvan leikkaaminen ja editoiminen tietokoneella. Viimeisenä työvaiheena oli sitten musiikin valinta elokuvaan. Tämäkin työvaihe oli melko haastava, kun musiikki piti saada sopimaan elokuvaan ja toimimaan yhdessä elokuvan rytmin kanssa.


Kuvauksia tehtiin niin maalla kuin merelläkin

Elokuva valmistui muutama viikko ennen kilpailun määräaikaa, joka oli 15.9. Määräaikaan mennessä kilpailuun osallistui 22 elokuvaa. Esikatseluraati valitsi näistä viisi elokuvaa 24.10. kyläelokuvafestivaaleilla käytävään finaaliin. Minun lyhytelokuvani oli yksi näistä finalisteista. Aurinkoisena lokakuisena lauantaina ajelin vaimoni kanssa autolla Alajärven Luoma-ahon nuorisoseuralla pidettäville kyläelokuvafestivaaleille. Festivaaleilla katsottiin lyhytelokuvakilpailun finaaliin valitut viisi lyhytelokuvaa. Kilpailun päätuomarina toiminut näyttelijä Jussi Lampi arvio ja antoi kommentteja kaikista elokuvista. Kun kaikki elokuvat oli katsottu, raati vetäytyi hetkeksi valitsemaan kilpailun voittajaa. Hetken kuluttua Jussi Lampi palasi julkistamaan voittajaelokuvan - Sotavangin perintö!


 

 

Kyläelokuvafestivaalien lyhytelokuvakilpailun voitto ja vuoden kyläelokuvapalkinnon saaminen oli upea päätös tälle lyhytelokuvaprojektilleni. Festivaalin jälkeen, kun paikallisen lehdistön haastattelu oli tehty, jatkoimme matkaa Tuurin Hotelli Onnentähteen. Hotellin hienossa tornisviitissä olikin mukava juhlistaa voittoa ja ottaa muutama lasi kuohuvaa.

Tuurin kyläkaupan Hotelli OnnenTähti

Vuoden kyläelokuva -palkinnon on suunnitellut kuvataiteilija Elina Försti

 
Hotelli OnnenTähdessä on 43 tyylikkäästi sisustettua huonetta, joissa on erityisesti niihin suunnitellut huonekalut ja kristallikruunut. Osassa huoneista on parveke, silkkitapetit ja huonekohtaisesti kudotut villamatot



Hienon kyläelokuvapalkinnon lisäksi saimme festivaaleilta muitakin hienoja lahjoja, mm Alajärvellä valmistettuja pellavapyyhkeitä ja paikallisia herkkuja. Näistä matkaeväiksi saaduista Luoma-ahon Leipomon ruisleivästä ja Evijärvellä valmistetusta Sillankorvan Yrttijuustosta kehittelin vuoden kyläelokuvan päähenkilön mukaan nimetyn gourmet-leivän.


 
 

Frankin lohi-katkarapuleivät


n. 10 annosta
           

Valmistusaineet:

200 g marinoitua, pikapaistettua lohta
10 palaa Luoma-ahon Leipomon ruisleipää
10 kypsää, kuorittua jättiravunpyrstöä
1 dl piparjuuri-yrttijuustoa

Marinoitu lohi:
200 g nahatonta ja ruodotonta tuoretta lohta
1 rkl öljyä

Marinadi:
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl sitruunamehua
1 dl hienonnettuja yrttejä, esim. tilliä ja ruohosipulia
sormisuolaa
sokeria
rouhittua valkopippuria myllystä
 

Valmistusohje:

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Laita kala mausteseokseen ja anna maustua muutama tunti.

Kuumenna öljy pannussa. Paista lohta noin 2 minuuttia molemmin puolin. Se saa jäädä sisältä hieman punertavaksi. Anna jäähtyä. Leikkaa viipaleiksi.

Piparjuuri-yrttijuusto:
1 dl Sillankorvan yrttijuustoa
1 rkl (tai maun mukaan) piparjuuritahnaa
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

Viipaloi lohi. Paloittele ruisleipä ja poista paloista halutessasi reunat.

Levitä piparjuuri-yrttijuustoseosta leiville. Nosta päälle lohiviipaleet ja katkaravut. Koristele halutessasi yrtinoksin.

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti