lauantai 28. marraskuuta 2015

28.11.1915

Marraskuun 28. päivänä vuonna 1915 isoisäni sai 1-vuotislahjaksi hopeisen lusikan. Tästä päivästä tulee tänään kuluneeksi tasan 100-vuotta.



 

Leimat.fi -sivun avulla selvisi, että hopealusikan on valmistanut Kokkolalainen hopeaseppä Juho Wilhelm Kantola (J.V.K.)
 
Olen pienestä lähtien ollut kiinnostunut vanhoista esineistä. Ei minua varsinaisesti itse esineet kiinnosta, vaan niiden tarinat. Tämänkin lusikan tarina minua viehättää ja on mukava miettiä päivää ja hetkeä kun lusikka on annettu isoisälle päivälleen 100-vuotta sitten. En halua nähdä vanhoja esineitä museotavaroina, joita pidetään vitriineissä tai syvällä kaapin kätköissä. Haluan, että näitä esineitä myös käytetään. Mikäpä olisi parempi hetki kaivaa tämä isoisäni hopealusikka esiin ja kattaa se pöytään 100-vuotispäivän kunniaksi.

Kaikki samppanja on kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviinit eivät ole samppanjaa. Luomu samppanjaakin on nykyään saatavilla, kuten tämä Duval-Leroy samppanja.

Duval-Leroyn samppanjatalon historia ulottuu vuoteen 1859, jolloin naimakauppa yhdisti kaksi sukua. Viiniliike sijaitsee Vertus'ssa Côte de Blancsin alueella, ja se omistaa n. 200 hehtaaria tarhoja.

Mustajuurikeitto crème Ninonin hengessä

          

Valmistusaineet:

n. 1,2 kg mustajuurta tai maa-artisokkaa
2 rkl sitruunamehua
2 perunaa
2 pientä salottisipulia
3 rkl voita
8 dl vahvaa kasvis- tai kanalientä
2 dl (kuohu)kermaa
(suolaa)
1 tl vastarouhittua mustapippuria

Tarjoiluun
(1 dl löysäksi vatkattua kermaa)
n. 3/4 dl kuivaa kuohuviiniä tai samppanjaa
 

Valmistusohje:

Kuori ja paloittele juurekset. Nosta ne heti kylmään veteen, jossa on tilkka sitruunamehua, jotta ne eivät tummu.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulisilppua voissa kattilassa, kunnes se pehmenee muttei saa väriä. Lisää kattilaan juurekset ja kasvisliemi. Keitä kannen alla kypsiksi, noin 15 minuuttia riippuen palojen koosta.

Soseuta seos sauvasekoittimella kuohkeaksi. Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa. Maista keittoa ja lisää suolaa halutessasi. Rouhi joukkoon mustapippuria. Jos keitto tuntuu liian paksulta, ohenna sitä kasvisliemellä.

Annostele keitto lautasille. Valuta päälle halutessasi vatkattua kermaa. Avaa kuohuviini ruokapöydässä ja kaada varovasti hieman viiniä jokaiseen annokseen (huomioi, että viini kuohuu lautasilla). Tarjoile paahdetun leivän kanssa.

Vinkki:  Voit koristella keiton myös tipauttamalla muutamia tippoja löysäksi vatkattua kermaa keiton pinnalle. Vedä cocktailtikulla tipasta raitoja. Rouhi päälle musta- tai valkopippuria.

(Ohje: Alkon Etikettiklubi)

Mustajuuri on voikukan sukulainen, joka kasvaa luonnonvaraisena Välimeren maissa ja Aasiassa. Mustajuuri on väriltään tummanruskea, mullan värinen ja noin 20-30 senttimetrin pituinen. Kun mustajuuren kuori rikkoutuu, sen vaaleasta mallosta erittyy maitiaisnestettä, jonka seurauksena kasvi tummuu ja kuivuu. Siksi mustajuuret kannattaa kuoria juoksevan veden alla ja säilyttää sitruunalla maustetussa vedessä.


Viini on jalo aine paitsi lasissa, myös ruoanlaitossa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti