lauantai 21. marraskuuta 2015

Beaujolais nouveau

Tällä viikolla oli marraskuun kolmas torstai ja silloin myyntiin tulivat kaikkialla maailmassa tämän vuoden beaujolais-sadon ensimmäiset viinit. Nämä Beaujolais nouveau -viinit on valmistettu kuluvan satovuoden gamay-rypäleistä. Viinit on tarkoitettu nautittaviksi mahdollisimman tuoreina. Alkoon tuli tänä vuonna myyntiin kaksi beaujolais nouveau -viiniä. Näistä Beaujolais noveau -viineistä on tullut meille vuosittainen perinne, joiden omintakeista kevyttä makua on aina mukava maistella.


Viinivuosi 2015 oli alusta loppuun saakka erinomainen Beaujolais'n alueella. Beaujolais nouveau -viinit ovat tänä vuonna runsaan metsämarjaisia, samettisen pehmeitä, raikkaita ja tasapainoisia. Vuodesta 2015 odotetaan laadullisesti poikkeuksellisen hienoa. 
 
Beaujolais’n alueella Ranskassa Gamay-rypäleestä valmistettavat viinit ovat kevyitä ja raikkaita punaviinejä.
 
Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan. Beaujolais nouveaun kanssa maistuvat muun muassa juustot, sipulikeitto ja piiraat. Nyt kannattaakin kiiruhtaa ostamaan ja maistelemaan näitä viinejä, koska ne ovat myynnissä vain todella lyhyen ajan.

REKO-lähiruokaryhmästä ostettuja sipuleita, jotka ovat peräisin Koiviston tilalta Lohtajalta.
 
 
 

 

Ranskalainen sipulikeitto

        

Valmistusaineet:

n. 700 g (n. 1 l) sipulia ohuina viipaleina
3 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sormisuolaa
1/2 tl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä
2 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
tuoretta timjamia

Gratinointiin:
8–12 viipaletta patonkia
valkosipulia
gruyèrejuustoa raasteena
 

Valmistusohje:

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuullota niitä kattilassa miedolla lämmöllä voi-öljyseoksessa noin 15 minuuttia kannen alla. Nosta lämpö keskilämmölle, lisää suola ja sokeri. Jatka kypsentämistä ilman kantta noin 10 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes seos on kauniin kullanruskeaa.

Ripottele jauhot kattilaan ja paista muutama minuutti, kunnes jauhot kypsyvät.

Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi kiehuvaksi ja kaada liemi sipuliseokseen.

Lisää viini ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia, mieluiten pidempään, sillä maku vain täyteläistyy hauduttamisen aikana.

Valuta patonkiviipaleille öljyä ja hiero niihin valkosipulia. Ripottele päälle juustoraaste. Paahda leipäviipaleita 200-asteisen uunin ylätasolla noin 5 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja saa kauniin värin.

Laita leipäviipaleet lautasten pohjalle. Annostele päälle keitto. Voit halutessasi ripotella lisää juustoraastetta keiton pinnalle makulisäksi.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti