sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Marja-aroniahillo

Istutimme heti talomme valmistuttua molemmille puolille taloa pensasaidan aronioista. Nyt seitsemässä vuodessa nuo pienet pensasaidan taimet ovat kasvaneet hienoksi ja tiheäksi aidaksi. Aronia kukkii alkukesästä valkoisin kukin ja syksyllä sen lehdet muuttuvat hienoon kirkkaan punaiseen väriin ennen lehtien putoamista. Syksyllä aronia tekee myös paljon marjoja, jotka ovat täysin syömäkelpoisia. Nämä parkkihappoiset marjat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan niiden suotuisien terveysvaikutuksien vuoksi. Uusissa tutkimuksissa marja-aronian marjojen on todettu olevan jopa vitamiinipitoisempia kuin tyrnimarjat.

Marja-aronian marjat sisältävät runsaasti mm. C- ja E-vitamiineja seka flavonoideja

Olen aina syksyisin leikannut ja siistinyt aitaa pensasleikkurilla, mutta ennen sitä olen käynyt keräämässä pensaista marjoja. Vaimoni on keittänyt aronian marjoista ja omenoista mehua, joka on ollut yllättävän hyvää. Kokeilin valmistaa aronioista nyt ensimmäistä kertaa myös hilloa, joka osoittautuikin todella hyväksi lisukkeeksi poronkäristyksen ja juustojen seuraksi.

Aronioista on seitsemässä vuodessa kasvanut tiheä pensasaita
 

Marskin marja-aroniahillo

 

Valmistusaineet:

1 litra aronian marjoja
2 dl sokeria
2 rkl Marskin ryyppyä (tai jotain muuta hyvää viinaa)

Valmistusohje:

Putsaa ja huuhtele marjat hyvin.

Laita marjat kattilaan ja sokeri sekaan.

Keitä niin että marjat mehustuvat ja rikkoutuvat. Kuori vaahto pinnalta jos sitä on muodostunut.

Soseuta sauvasekoittimella ja lisää viina.

Pistä hyvin pestyihin lasipurkkeihin ja sulje purkit



1 kommentti: