lauantai 17. lokakuuta 2015

Kekri

Kesän sato on korjattu talteen ja kasvihuone tyhjennetty. On aika viettää pientä sadonkorjuun juhlaa. Kekri on vanhan suomalaisen maatalousyhteiskunnan aikainen syksyisin vietetty sadonkorjuun juhla. Sillä ei alkujaan ollut vakinaista kalenteriin sidottua ajankohtaa, vaan se määräytyi kulloisenkin vuoden syystoimien mukaan, mutta viimeistään 1800-luvun alusta sen ajan­kohdaksi vakiintui pyhäinmiestenpäivä marraskuun alussa.


Nyt meille on tähän samaan ajankohtaan vahvasti rantautunut irlantilaisperinteinen Halloween-kulttuuri Yhdysvalloista. En minä tätä halloweeniä ja siihen liittyviä juttuja lähde tietenkään lapseltani kieltämään, mutta paljon mieluummin aion lapselleni kertoa ja opettaa suomalaisesta kekriin liittyvistä tavoista ja perinteistä. Lähiruoka ja siihen liittyvä REKO-lähiruokapiirit ovat nousseet suureen suosioon, joten uskonkin, että tämä suomalainen vanha kekri-perinne nousee vielä uudelleen suosioon tulevaisuudessa.


Prykmestar Oktoberfestbier on Uudenkaupungissa sijaitsevan pienpanimo Vakka-Suomen Panimo Osakeyhtiön valmistama oktoberfest-olut

Juurekset ovat nyt parhaimmillaan ja siksi ajattelin valmista suomalaisen sadonkorjuu juhlan hengessä salaatin, johon otin samalla vaikutteita myös ajankohtaisesta saksalaisesta oktoberfestistä. Juuressalaatin seuraksi sopii loistavasti oktoberfest-oluet ja lisukkeeksi pretzelit, eli saksalaiset suolarinkelit.


Paahdettu juures-linssisalaatti


Valmistusaineet:

3 porkkanaa
1 palsternakkaa
4 pientä punajuurta
2 rkl neitsytoliiviöljyä
1 tl merisuolahiutaleita
2 dl linssejä
1 kasvisliemikuutio
1 l vettä
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl silputtua tuoretta salviaa
1 pkt pekonia
100 g salaattisekoitusta
100 g appenzellerjuustoa

Hasselpähkinävinegretti:
1/2 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
3/4 dl neitsytoliiviöljyä
1/2 dl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1/2 tl merisuolahiutaleita
1 rkl ruokokidesokeria
ripaus vastarouhittua mustapippuria



Valmistusohje:

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko juurekset ja levitä ne leivinpaperille.
2. Valuta juureksille öljy ja mausta ne suolalla. Paahda juurekset kypsiksi ja kauniin värisiksi uunin keskitasolla (noin 30 minuuttia).

3. Valmista juuresten kypsyessä linssit. Huuhtele linssit hyvin juoksevan veden alla, tiheässä siivilässä. Keitä ne kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä kypsiksi (noin 20 minuuttia). Valuta linssit ja pidä ne lämpimänä kannen alla.


4. Valuta paahdetuille juureksille tasaisesti hunaja ja lisää silputtu salvia. Kääntele juureksia lastalla niin, että hunaja ja salvia leviävät niille tasaisesti.


5. Paista pekoni rapeaksi omassa rasvassaan, kuumassa pannussa. Imeytä pekonista ylimääräinen rasva talouspaperilla vuoratulla lautasella.


6. Huuhtele salaatti tarvittaessa ja kuivaa se salaattilingossa. Sommittele vadille salaattia, linssejä, juureksia ja pekonia. Vuole päälle lastuja appenzellerjuustosta.


7. Sekoita hasselpähkinävinegretin ainekset kulhossa. Valuta kastike salaatin päälle tai tarjoa se erikseen.


Kun uunissa makeaksi paahdetut juurekset ja keitetyt linssit kruunataan pekonilla, appenzellerjuustolla ja pähkinäisellä vinegretillä, syksyisten makujen harmonia on täydellinen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti