keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Läskisoosi

Unohdetaan hetkeksi kaikki ne trendikkäät kevyet ja kasvispainotteiset aasialaiset ruoat. Unohdetaan myös se jatkuva paasaus siitä, ettei ruuassa saisi olla rasvaa juuri lainkaan. Tehdään kerrankin rehellistä suomalaista läskisoosia!


Vaimoni kertoi minulle yhtenä päivänä tähän ruokaan liittyviä lapsuusmuistojaan ja ehdotti minulle tämän ruoan valmistamista. Myönnettäköön, suhtauduin aluksi tähän ideaan nuivasti. Hetken mietittyäni, ajattelin kuitenkin "no mikä ettei" ja ostin paketin porsaan kylkiviipaleita. Tämän ruoan valmistukseen pitää olla aikaa ja malttia, mutta lopputulos onkin varsin herkullinen. Tämä on sitä suomalaista perinteistä ja konstailematonta slow-foodia parhaimmillaan!

Snellmanin kaikki naudan- ja siantuottajat ovat kirjallisesti sitoutuneet gm-vapaaseen eläinten kasvatukseen. Tämä tarkoittaa että kaikki Snellmanin possut ja lehmät ruokitaan ainoastaan gm-vapaalla rehulla.

Läskisoosi


Valmistusaineet:

n. 500 g porsaankylkeä siivuina
2 sipulia hienonnettuna
voita
3-4- rkl vehnäjauhoja
n. 5 dl kiehuvaa  vettä
1 tl merisuolaa
mustapippuria
muutama maustepippuri

Valmistusohje:

Pilko kylkisiivut sopiviksi paloiksi. Ruskista kylkisiivut pannulla pienissä erissä keskilämmöllä, kunnes siivut ovat ruskistuneet ja rapeutuneet. Ota lihat sivuun. Kuullota pannulla sipulisilppu ja ota sekin sivuun.

Sulata voi pannulla. Ripottele rasvan joukkoon vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen. Kypsennä jauho-rasvaseosta, kunnes väri on ruskea. Lisää sipuli pannulle. Kaada kiehuvan kuuma vesi pannulle ja sekoita tasaiseksi. Lisää lihasiivut, mausteet ja aloita hauduttaminen.

Anna hautua kannen alla matalalla lämmöllä ainakin 3-4 tuntia.

Tarjoa keitettyjen kuoriperunoiden ja suolakurkkujen kera. Ruokajuomaksi sopii hyvä suomalainen lager-olut.


Paahda kylkisiivuja paistinpannulla, kunnes se on kauttaaltaan ruskeaa ja rapeaa.


Kuullota seuraavaksi sipulit


Haudutuspuuhaan pitää varata aikaa ainakin kolme tuntia. Tarkista kastikkeen maku, mutta älä missään nimessä lisää kermaa! Läskisoosi on perinteistä suomalaista arkiruokaa, johon ei kermoja sotketa.

2 kommenttia:

  1. Siis tää on SUOMALAISTA ruokaa parhaimmillaan. Mahtavaa mut ei tosiaan mikään pikaruoka

    VastaaPoista
  2. Tai. Muutama siivu kylkeä, ja ensin hitaalla lämmöllä jotta rasva sulaa ja sitten kovalla jotta liha ruskistuu kunnolla. Nostetaan sivuun. Kuumaan juoksevaan silavaan lisätään vehnäjauhoa, ja ruskistetaan. Vettä päälle ja kastike valmistuu. Sivuun laitetut rapeat murustetaan kastikkeeseen. Mausteeksi lihaliemikuutio, ja sipulia raakana, + vain mustapippuria. Kastikkeessa pitää olla vähän kärventyneen läskin makua. Valmis syötäväksi 1/2 tunnin jälkeen. Ja avott maistuu.

    VastaaPoista