sunnuntai 30. elokuuta 2015

Puoloffee

Viikonloppuna vietettiin venetsialaisia, joka on täällä pohjanmaan rannikolla perinteinen huvilakauden päätösjuhla. Venetsialaisia pidetään veden, tulen ja valon juhlana. Meillä tämä vesielementti jäi tänä vuonna pois kuvioista, mutta tulista ja valoista nautimme täällä kotosallakin. Iltojen pimentyessä onkin kiva laittaa taas ulkovaloja ja tulia luomaan tunnelmaa pihalle ja terassille.


Ristomatti Ratia Bio-sisustustakka Kotipesä antaa lämpöä ja tunnelmaa pimeneviin iltoihin



 
Airam Huvila -rottinkivalosarja luo kivaa tunnelmaa lasitetulle terassille

Huomasin eilen, että takapihamme takana olevassa pienessä metsikössä puolukat punersivat komeasti ja vaikuttivat kypsiltä. Kävinkin hakemassa kulhon, johon poimimme pojan kanssa noin kolmen desin verran puolukoita. Muistin, että minulla on kauan pyörinyt kaapissa yksi säilyketölkki kondensoitua maitoa ja ajattelin käyttää sen nyt pois. Olin aikaisemmin valmistanut tästä kondensoidusta maidosta banoffeeta, mutta nyt ajattelin kokeilla valmistaa puolukkaista puoloffeeta. Tämä puoloffeen makean ja kirpeän liitto osoittautuikin varsin herkulliseksi yhdistelmäksi.

Lähiruokaa takapihan metsiköstä



Kondensoitu maito on lehmän maidosta valmistettu maitotiiviste. Kondensoitu maito valmistetaan haihduttamalla maidosta vettä. Vettä haihdutetaan maidosta niin paljon, että se tiivistyy noin neljännekseen alkuperäisestä tilavuudestaan. Noin 45 % valmiista tuotteesta on sokeria. Sitä käytetään jälkiruoissa monissa maissa, erityisesti Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton valtioissa.

Puoloffee


Valmistusaineet:

 
pohja:
pötkö Marie-keksejä (tai esim. Digestive-keksejä)
100 g voita tai margariinia

 
täyte:
1 tlk keitettyä kondensoitua maitoa
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
n. 3 dl puolukoita
joiden päälle tomusokeria
 

Valmistusohje:

 
Keitä kondensoitua maitoa tölkissään vesihauteessa liikutellen kolme tuntia. Anna tölkin jäähtyä keittämisen jälkeen. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit. Sulata rasva ja sekoita keksimurska joukkoon. Levitä muruseosta vuoan pohjalle ja parin sentin matkalta reunoille. Anna pohjan kovettua jonkin aikaa jääkaapissa. Levitä kondensoidusta maidosta keitetty kinuski pohjan päälle. Sekoita kerman joukkoon vaniljasokeri ja vatkaa vaahdoksi. Levitä kinuskin päälle. Laita pinnalle puolukoita ja siivilöi päälle tomusokeria. Irrota vuoan reunus ja siirrä tarjoilulautaselle.
 
Keitä kondensoitua maitoa tölkissään vesihauteessa liikutellen kolme tuntia.

Levitä kondensoidusta maidosta keitetty kinuski pohjan päälle.
 
Maria Kivijärven muotoilema ruostumattomasta teräksestä valmistettu Magisso-kakkulapio
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti