torstai 6. elokuuta 2015

Perhelomalla Tallinnassa

Ensimmäinen kesälomaviikko vietettiin perheen kesken rennosti kotosalla, mutta toisella lomaviikolla pakkasimme matkalaukut autoon ja suuntasimme kohti Viroa. Olemme vuosia olleet uskollisia Tallink/Siljan asiakkaita, mutta tällä kertaa päätimme rikkoa rutiineita ja valitsimme laivayhtiöksi suomalaisen Eckerö Linen.


S-bonuksia kerryttäville vinkkinä kaikista Eckerö Linen matkoista ja ostoksista kertyy bonuksia, joten muista vilauttaa s-korttia aina kassoilla.

Lähdimme aikaisin sunnuntaiaamuna ajelemaan kohti Helsinkiä ja Länsiterminaalia. Ajoimme auton 15.30 lähtevälle m/s Finlandian vuorolle ja reilun kolmen tunnin päästä saavuimme Tallinnan satamaan. Satamasta olikin todella lyhyt ajomatka Tallink Spa & Conference Hotelliin, josta olimme varanneet huoneen kolmeksi yöksi. Hotellin Aqua Spa -kylpylä osoittautui todella kivaksi ja siistiksi. Vaikka lapsiperheitä olikin runsaasti liikkeellä ei kylpylässä tullut missään vaiheessa ruuhkaa tai ahtauden tunnetta. Kylpylässä ei ollut mitään vesiliukumäkiä, mutta siitä huolimatta kylpylässä riitti monenlaista kivaa touhuttavaa lapsille. Kylpylän allasbaari oli myös hyvä ja hintataso maltillinen. Allasbaarin maksutapa oli myös fiksusti järjestetty, kun kaikki ostokset maksettiin kylpylänrannekkeella ja lasku maksettiin vasta kylpylästä poistuttaessa. Hotellilla oli myös hyvä à la carte -ravintola Nero, joka onkin rankattu Viron Top 50 -ravintoloiden joukkoon.

 
Nero-ravintolan kampasimpukoita, lime avokadoa ja pisco souria

Tallinnan vanhakaupunki on tunnetusti kaunis ja eläväinen paikka kesäisin. Hyviä ravintoloita riittää ja hintatasokin on hieman suomea edullisempi. Ilmat olivat hyvät joten halusimme syödä ulkona ja päätimme valita ravintolan Raatihuoneentorilta eli Reakoja platsilta. Valitsimme Turg-ravintolan, josta oli hyvät näkymät Raatihuoneentorille. Tarkan euron kuluttajille vinkiksi, että Turg-ravintolasta saa Tallinkin Club One -kanta-asiakaskortilla loppulaskusta -10%.

 
 


Turg-ravintolan perinteistä virolaista makkaraa perunasoseen ja sipulimarmeladin kera

Toisena päivänä Tallinnassa päätimme vierailla Lentosatamassa, jossa sijaitsee yksi Pohjois-Euroopan hienoimmista merimuseoista. Lentomuseo oli mieleenpainuva elämys koko perheelle, jossa nähtävää ja tekemistä riittää. Museossa on esillä mm. aito sukellusvene Lembit 1930-luvulta ja 100-vuotta vanha höyryjäänmurtaja Suur-Tõll. Lentosatamassa on myös hyvä MARU-niminen kahvila, josta saa lämpimiä ja kylmiä ruokia. Kahvilasta löytyy myös lastenannoksia. Lentosatamassakin kannattaa vilauttaa Club One -korttia, jolla pääsyliput saa halvemmalla.

 
Lentosatama ja vesitasohalli rakennettiin jo sata vuotta sitten Venäjän tsaarin Nikolai II:n käskystä, osaksi Pietari Suuren merilinnoitusta. Vesitasohalli on arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen rakennus: ne olivat ensimmäiset niin suuret teräsbetonista rakennetut teräsbetonikupolit, joissa ei ollut yhtään kantavaa tukipilaria. Toiseen maailmansotaan saakka siellä säilytettiin vesitasoja

 
Sukellusvene Lembit
 
 
 
 
Vesitaso Short 184
 
Ilmatorjunta simulaattori
 
Höyryjäänmurtaja Suur-Tõll

Jäänmurtaja Suur-Tõllin keittiö

Minkähänlainen hullu laivakokki on täällä aikoinaan heilunut lihakirveen kanssa
 
Lentosataman MARU-kahvilan herkullinen kalaleipä (2,50 €) ja Saku 0,5 l (3,50 €)
 

Tässä hienosti tehty esittelyvideo Lentosatamasta



Tallinnan visiittien vakio rutiineihin viinin ystävänä kuuluu tietysti pistäytyminen paikallisissa alkoholiliikkeissä. Virossakin alkoholijuomien hintataso on noussut alkoholiveron noston seurauksena, mutta siitä huolimatta hinnat ovat edelleen huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa. Tuliaisjuomat olisi voinut helposti tilata myös Eckerö Lineltä paluumatkalle suoraan autokannelle toimitettuna. Tämän ennakkotilauksen hinta on oltava kuitenkin vähintään 400 euroa. Virosta kannattaa ehdottomasti tuoda muitakin tuliaisia kuin pelkästään nestemäisiä. Esimerkiksi juustot ja makkarat ovat hyviä ja edullisia. Tällä kertaa meillä ei ollut kylmälaukkua mukana, joten juustoja emme voineet valitettavasti ostaa. Kuivattuja makkaroita voi puolestaan ilman kylmälaukkuakin tuoda, sillä ne säilyvät huoneenlämmössä. Mukaan valikoituikin savustettua ja kuivattua villisikamakkaraa.

Villisika flatbread

2 annosta
           

Valmistusaineet:

 
Pohja:
2 dl vettä
15 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 5 dl täysjyvävehnäjauhoja

Täyte:
valmista pestokastiketta
125 g mozzarellajuustoraastetta
100 g mozzarellajuustoa siivuina
100 g savustettua villisikamakkaraa viipaleina ja viipaloituja herkkusieniä
sormisuolaa ja mustapippuria myllystä
rucolaa
 

Valmistusohje:

 
1. Valmista ensin pohja. Murustele hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta joukkoon jauhot. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Painele taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla kaksi isohkoa soikiota.

2. Sivele pohjien päälle valmista pestokastiketta ja ripottele mozzarellajuustoraaste. Laita seuraavaksi makkarasiivut ja herkkusieni viipaleet. Lopuksi päälle vielä mozzarellasiivut.

3. Kuumenna grilli ja anna myös pizzakiven tai planchan kuumentua grillissä. Nosta yksi flatbread kerrallaan leivinpaperin päällä grilliin. Kypsennä noin 15 min 250 asteisessa grillissä.

3. Mausta flatbreadit halutessasi suolalla, mustapippurilla ja rucolalla




Valmis villisika flatbread

Seuraavassa postauksessa kertoilenkin sitten kesälomareissun jatkumisesta Legolandiin Tanskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti