lauantai 18. huhtikuuta 2015

Leppäsavun tuoksua

Kevät keikkuen tulevi. Tämä sanonta on kyllä sopinut hyvin kuluneen viikon säähän. Viime viikonloppuna aurinkoinen ja lämmin sää suosi hyvin uuden terassin pintakäsittelyä puuöljyllä. Tämän rankan urakan jälkeen oli vuorossa vielä kahden auton kesärenkaiden vaihto. Alkuviikosta kelit sitten muuttuivatkin melkoisesti ja useana päivänä räntäsade sai maan taas ajoittain valkoiseksi. Pääsiäisenä Ikealta tilatut ulkokalusteet saapuivat maanantaina kotiinkuljetuksella. Niiden kasaaminen olisikin sitten seuraava viikonloppuprojekti.

 
 
Torstaina pyörin ruokakaupassa epätoivoisena miettien inspiraatiota viikonlopun ruokiin. Juustohyllyllä katseeni kiinnittyi leipäjuustoihin. Mieleni teki pitkästä aikaa leipäjuustoa ja käteeni tarttui Jukkolan leipäjuustopaketti. Paketin etiketissä oli mainos Jukkolan leipäjuusto reseptikilpailusta ja se sai inspiraationi syttymään kehittelemällä viikonlopuksi ruoka leipäjuustosta. Muistin myös kotona olevan REKO-tapahtumasta ostettua Jukkolan maustamatonta jogurttia. Näistä kahdesta Jukkolan tuotteesta ja palvelutiskiltä ostetusta lohifileestä syntyisi ruoka, joka avaisi samalla myös savustuskauden.

  
Jukkolan lähitilojen maidosta valmistettua maustamatonta jogurttia
www.jukkolafood.fi
 
Ostin pari vuotta sitten paikallisen Tokmannin avajaisista heräteostoksena sähkösavustimen. Tämä edullinen hankinta on osoittautunut todella käteväksi välineeksi kalan savustamiseen ja kesäkaudella se onkin ahkerassa käytössä. Kun perjantaina töiden jälkeen istuin terassin portaalla auringonpaisteessa kylmää olutta siemaillen ja savustimesta leijailevaa leppäsavun tuoksua haistellen, alkoi jo pieni kesäfiilis heräämään.

 

Lämminsavulohisalaatti ja hunajainen jogurttikastike

 

Valmistusaineet:

n. 400 g lämminsavulohta
erilaisia vihreitä salaatteja
n. 300 g parsaa
pala kurkkua
230 g leipäjuustoa

Jogurttikastike:
n. 3 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl sitruunamehua
2 tl juoksevaa hunajaa
n. 3 rkl hienonnettua tilliä
sormisuolaa, mustapippuria myllystä


Valmistusohje:

Valmista ensin jogurttikastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Peitä kastike kelmulla ja nosta se jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
 
Käsittele parsa ja keitä se suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi.
 
Paloittele lämminsavulohi sopiviksi suupaloiksi. Huuhdo ja suikaloi salaatit. Paloittele parsat ja leikkaa kurkku suikaleiksi.

Levitä salaattisuikaleet laakean kulhon pohjalle tai jaa ne neljään annosmaljaan. Asettele päälle loput ainekset.


Suolaa kala karkealla merisuolalla ja mausta oman maun mukaan. Anna maustua 1-2 tuntia
 
Laita purupellille leppälastuja ja muutama sokerinpala

Savusta 20-60 minuuttia kalan/kalojen koosta riippuen. Kala on kypsää, kun evät irtoavat herkästi ja liha on läpikuultamatonta ja kiinteää.

Valkoviini ja savukala on lyömätön yhdistelmä. Tällä kertaa viiniksi valikoitui ympäristöasiat hyvin huomioivan ranskalaisen viinitalon Greener Planetin valkoviini (1 litran kierrätettävä muovipullo). Sunnuntaina jännitetäänkin sitten eduskuntavaalien tuloksia, toivottavasti vihreät arvot saavat niissäkin hyvin kannatusta!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti