sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Bunny chow -lammascurry

Pääsiäisenä kuuluu laittaa lammasta ja jouluna kinkkua, näinhän se menee.  Itse tosin vieroksun näitä perinteitä, että tiettynä juhlapäivänä pitää laittaa jotakin tiettyä ruokaa. Osittain tästä syystä, meidän perheessä ei ole joulukinkkuakaan laitettu enää useaan vuoteen. Pääsiäistä edeltävällä viikolla työpaikan kahvipöydässä kuulin monen työkaverin kertovan, etteivät he pysty laittamaan pääsiäisenä lammasta, kun se maistuu kuulemma märältä villasukalta. Näitä juttuja kuunnellessa, ajattelin laittaa pääsiäisenä lammasta, joka ei todellakaan maistuisi märältä villasukalta.


Tärkein asia ja lähtökohta on tietenkin raaka-aine. Nykyisin pääsiäisen alla, useat isot ruokakaupat mainostavat kilvan halpoja lampaanlihoja, jotka useimmiten ovat pakastettua ja kotoisin Uudesta-Seelannista. Nämä eivät minulle kuitenkaan kelvanneet, vaan hommasin lampaanlihan REKO-lähiruokaryhmästä. Ostamani luomu lampaanliha oli kotoisin Norrbron ekotilalta Ylimarkusta (55 km Vaasasta etelään). Ostin noin kilon verran luutonta lapapaistia, joka ei ole niitä arvokkaimpia ruhonosia, mutta tähän valitsemaani ruokaan oikein hyvin soveltuva.

Norrbron ekotila
 
Tämä ruoka, jonka päätin tänä pääsiäisenä valmistaa, on eteläafrikkalaista katuruokaa. Bunny chow on intialaisten siirtolaisten keittiön herkku, jossa lampaanliha maistuu todellakin aivan muulta kuin märältä villasukalta!

 
Hyviä kuivattuja luomu taateleita löytyi Punnitse & Säästä myymälästä


Bunny chow -lammascurry

4 annosta
           

Valmistusaineet:

karitsan luuton lapapaisti (n. 1 kg)

Marinadi
2 valkosipulinkynttä
n. 3 cm pala inkivääriä
0,5 dl punaviinietikkaa
1 sitruunan mehu
0,5 dl rypsiöljyä
1 rkl fariinisokeria
2 tl curryjauhetta
2 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä

Kastike
2 sipulia
3 rkl rypsiöljyä
3 laakerinlehteä
n. 1,5 dl lihalientä
2 rkl mangochutneya
2,5 dl kuivattuja taateleita kuutioituna
sormisuolaa, mustapippuria myllystä

Tarjoiluun
4 isoa, pyöreää sämpylää
oliiviöljyä
1 dl paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1 annos sambalia

Valmistusohje:

1. Puhdista mahdolliset kalvot paistista. Leikkaa liha n. 2,5 x 2,5 cm kokoisiksi kuutioiksi.
 
2. Tee marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulit, kuori ja raasta inkivääri. Laita ne isoon minigrip-pussiin tai kannelliseen rasiaan muiden marinadiaineiden kanssa. Voit murskata korianterit tai laittaa ne kokonaisina. Laita joukkoon lihapalat. Kääntele pussia niin, että marinadi leviää tasaisesti joka puolelle. Anna maustua mieluiten yön yli.
 
3. Kuori ja lohko sipulit. Laita hetkeksi sivuun. Kuullota lihapaloihin kaunis väri padassa öljyssä. Paistaminen kannattaa tehdä muutamassa erässä. Lisää pataan sipulit, laakerinlehdet, lihaliemi, chutney, taatelit ja loput lihan marinadista. Kiehauta seos ja anna hautua miedohkolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Jos seos kuivuu liikaa, lisää lihalientä. Tarkista maku. Lisää haluamasi määrä suolaa ja pippuria.
 
4. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Leikkaa sämpylöistä ”hattu” irti. Koverra sisus pois. Sivele leivän leikkauspintaan ja sisälle hieman öljyä. Laita uuniin n. 5 minuutiksi.

5. Laita valmis lammascurry leipään. Tarjoa jogurtin ja tomaattisen sambal-lisäkkeen kanssa. Leivän kansi ja pois koverrettu sisus ovat hyvä lisäke currylle.
 
Murskaa korianterin siemenet morttelilla
 
Anna lihojen marinoitua kiireettömästi yön yli
 
Leikkaa sämpylöistä ”hattu” irti. Koverra sisus pois.
Valmis lammascurry


Sambal-lisäke

 

Valmistusaineet:

1 punasipuli
1 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl sormisuolaa
1 tl sokeria
1 chilipalko
2 tomaattia
ruukku korianteria
 

Valmistusohje:

1. Kuori sipuli ja leikkaa se mahdollisimman pieniksi paloiksi. Laita silppu kulhoon. Lisää joukkoon etikka, suola ja sokeri.

2. Poista chilistä ja tomaateista kanta ja siemenet. Hienonna chili. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianteri. Yhdistä kaikki aineet keskenään.


(ohjeet perustuvat Alkon Etikettiklubin resepteihin)


Hienonna korianteri


Sambal-lisäke
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti