lauantai 7. maaliskuuta 2015

Kummisedän osso buco

Ensimmäisestä vuorotteluvapaan jälkeisestä työviikosta on selviydytty! Tämän kunniaksi laitetaan vähän tuhdimpaa viikonloppuruokaa ja hyvää sisilialaista punaviiniä. Paluu arkeen ei loppujen lopuksi ollutkaan niin vaikeaa kuin kuvittelin. Ruokaostoksilla ollessani, paikallisen osuusliikkeen palvelutiskiltä tarttui mukaan heräteostoksena kaksi herkullisen näköistä naudan potkaviipaletta. Näistä potkaviipaleista kiireettömästi valkoviinissä haudutettuna syntyy maineikas ja mainionmakuinen italialainen ruoka, osso buco.


Olin pitkään kiinnostunut aasialaisesta ruoasta, chilistä ja runsaasta maustamisesta. Myöhemmin olen kokoajan enemmän kallistunut klassiseen maalaisranskalaiseen ruokaan, jossa maut ovat rustiikkeja, yksinkertaisia ja selkeitä. Viime aikoina olen kuin huomaamatta alkanut tekemään paljon italialaisvaikutteisia ruokia. Italialaisesta keittiöstä löytyy paljon hienoja raaka-aineita, joita käytän nykyään ahkerasti ruoanvalmistuksessa.

 

Potkat haudutetaan sisililaisessa luomu valkoviinissä

 
Seuraavaa Välimeren matkakohdetta suunniteltaessa Sisilia on noussut minun yhdeksi suosikiksi. Olisi mukavaa tutustua Sisilian vanhoihin kyliin ja sen rikkaaseen ruokakulttuuriin. Myös sisilialaiset laadukkaat viinit ja vierailu jollekin viinitilalle olisi kiinnostavaa. Nämä matkahaaveet piristävät mukavasti tässä Suomen maaliskuun ilmassa kun kolea tuuli ja vesisade piiskaavat kasvoja. Hyvää, rentoa ja maukasta viikonloppua kelistä huolimatta!
 
Hullu kokki hurahti italialaisiin viineihin Venetsiassa
 

Kummisedän osso buco

 

Ainesosat:

2 viipaletta (noin 500 g) naudanpotkaviipaleita
50 g voita
0,5 dl öljyä
0,5 dl vehnäjauhoja
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
1 sipuli
2 dl kuivaa Sisilialaista valkoviiniä
1 prk säilykekirsikkatomaatteja
2 viipaloitua valkosipulinkynttä
lihalientä
1 tl luomusitruunan raastettua kuorta
1 nippu persiljaa

 

Valmistusohje:


Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Leikkaa potkaviipaleista poikki reunakalvo. Kääntele viipaleet suolalla ja pippurilla maustetuissa vehnäjauhoissa. Ruskista pannulla voi-öljyseoksessa. Siirrä uunivuokaan.

Kuullota silputtu sipuli pannulla öljyssä, lisää valkoviini ja anna kiehua, kunnes neste on haihtunut puoleen. Lisää tomaatit ja valkosipuli,
anna kiehahtaa ja kaada seos potkaviipaleiden päälle. Lisää sen verran lihalientä, että lihat peittyvät kunnolla. Peitä vuoka kannella tai foliolla. Kypsennä noin 2 tuntia tai kunnes liha alkaa irrota luista.

Viimeistele osso buco raastetulla sitruunankuorella ja silputulla persiljalla. Anna vielä hautua 5 minuuttia. Tarjoa keitetyn riisin tai pastan kera.

 
Osso buco tarkoittaa onttoa luuta, siis putkimaista luunpätkää, joka on jokaisen potkaviipaleen keskellä.

 




Tarjoa osso bucon kanssa sisialaista luomu punaviiniä

Loppukevennys:

Tässä yksi hyvä aiheeseen ja tunnelmaan sopiva kohtaus Mika Kaurismäen elokuvasta Rosso 

 
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti