keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Jouluhalko

Joulu alkaa olla jo ovella ja kaikki jouluvalmistelutkin alkavat olla pikku hiljaa valmiina. Pikkuisen lisää lunta ja pakkasta tässä vielä toivottaisiin. Mutta tulee se joulu keleistä huolimatta, ei oteta siitäkään turhaa stressiä. Yritämme muutenkin perheemme kanssa olla ottamatta joulusta turhia paineita, mutta kieltämättä aina sitä kaikenlaista touhua ja tekemistä riittää näin joulun alla. Joulunviettoon kuuluu oleellisena osana hyvä ruoka, mutta meidän perheessä ei perinteisistä suomalaisista jouluruoista niin perusteta. Kinkkuakaan meillä ei ole vuosiin laitettu. Mutta jouluna syödään kuitenkin aina hyvin ja tänä vuonna tilasimme joulupöytään REKO-lähiruokapiiristä savustetun laidunkalkkunan.

Jouluhalko kuuluu perinteiseen kelttiläiseen tapaan juhlistaa talvipäivänseisausta eli vuoden lyhyintä päivää. Silloin etsittiin ja poltettiin suuri halko, joka symboloi aurinkoa. Usein käytettiin hedelmäpuun halkoja, mikä takasi hyvän sadon seuraavaksi vuodeksi. Kaupunkiasutuksen myötä puun polttamisen perinne kävi mahdottomaksi, ja suuri halko korvattiin pienemmällä oksalla, joka asetettiin keskelle pöytää ja ympäröitiin erilaisilla herkuilla. Tämä oksa muuttui vähitellen leivokseksi pariisilaisleipureiden ansiosta 1800-luvun lopulla. 

Joulunviettoon kuuluvat useat erilaiset perinteet ja traditiot. Meidän perheen jouluperinteisiin kuuluu mm. kiireetön aamuinen joulusauna ja lumiukko elokuvan katsominen jouluaattona. Yksi meille muodostunut jouluun liittyvä perinne on myös jouluhalon valmistus. Tämän jouluhalko ohjeen myötä Hullu Kokki toivottaa herkullista ja rauhallista joulunaikaa kaikille.
Dammenbergin suklaatehtaan Tampereella käsityönä valmistamaa luomu Reilun kaupan tummasuklaata, joka on valmistettu Dominikaanisesta tasavallasta tulevista kaakaopavuista. Reilun kaupan tuotteella, voit vaikuttaa tuottajien ja työntekijöiden olojen parantamiseen kehitysmaissa sekä edistää ympäristön hyvinvointia.

Tumman suklaisen jouluhalon seuraan sopii joulusesongin kunniaksi punainen portviini


Jouluhalko (Buche de Noël)


Valmistusaineet:
 
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

täyte:
2 prk appelsiinilla maustettua tuorejuustoa (à 200 g)

kuorrutus:
140 g tummaa suklaata
2 rkl voita
 
Valmistusohje:
 
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään ja kääntele jauhoseos muna-sokerivaahtoon.

Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 225-asteisen uunin keskiosassa 5–8 minuuttia.

Kumoa levy puhtaalle leivinpaperille, jonka päälle on ripoteltu sokeria.

Levitä tuorejuusto jäähtyneelle levylle. Kääri tiiviiksi rullaksi.

Sulata suklaa miedolla lämmöllä kattilassa välillä sekoitellen. Kun suklaa on kokonaan sulanut, ota kattila pois levyltä ja lisää voi. Sekoita hyvin. Valuta lämmin suklaaseos tortun päälle.

Voit halutessasi kuvioida suklaapäällyksen esimerkiksi haarukalla pitkittäisin vedoin, jolloin saat puun kaarnaa muistuttavan pinnan.









Rauhallista Joulua
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti