maanantai 16. helmikuuta 2015

Tom kha gai -kanakeitto

Kirjoitan tätä blogikirjoitusta puhelimella Thaimaan lämmössä hotellin aulabaarissa hitaalla wifi-yhteydellä. Tropiikin lämpö näin keskipäivällä on melkoinen, mutta kylmä Chang-olut ja baarin kattotuuletin antavat hivenen helpotusta tilanteeseen. Kahden viikon loma on tänään puolivälissä ja suomen talvi ja pakkanen ovat jo unohtuneet tyystin.


Thaimaan parhaimpia puolia matkakohteena ovat mielestäni ilmasto, edullinen hintataso, hienot rannat ja erittäin hyvä ruoka. Varsinkin tuoreet herkulliset merenelävät ovat aivan toista maata kuin ruotsinlaivojen seisovasta pöydästä tutut pakastekatkaravut. Täällä merenelävät ovat todella tuoreita ja ovatkin usein vielä elossa ennen ruoan valmistusta. Ravintoloiden hinnatkaan eivät todellakaan päätä huimaa.


Viinin ystävän paratiisi tämä ei todellakaan ole. Vaikka viiniä kyllä halutessaan saa mutta usein kyllä aika poskettomaan hintaan. Olut onkin täällä yleisin ruokajuoma ravintoloissa.


Myös Thaimaan monipuolista hieronta- ja hoitotarjontaa kannattaa ehdottomasti täällä hyödyntää ja hinnatkin ovat todella edullisia.


Huonoina puolina voisi mainita trooppisissa maissa olevat moskiitot, joiden puremajälkiä aamuisin usein huomaa eri puolilla kehoa. Myös ajoittain aika kaoottinen liikenne vaatii totuttelua ja varovaisuutta. Myös hygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta lomaa eivät vatsataudit pääsisi pilaamaan. Mutta nyt ensimmäistä kertaa perheeni kanssa Thaimaassa matkalla olleena voin suositella maata myös lapsiperheille lomakohteena.
  

Tom kha gai -kanakeitto

                            

Valmistusaineet

3 maustamatonta broilerin rintafileetä
n. 5 cm pala galangal-juurta (tai inkivääriä)
2 pientä salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 sitruunaruoho
2–3 tuoretta punaista tai vihreää chiliä
4 dl kanalientä
3 kaffirlimetin lehteä
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
3 rkl kalakastiketta
1 rkl palmusokeria
3 rkl limettimehua

Koristeluun:
tuoretta korianteria tai thaibasilikaa

Valmistusohje

Viipaloi liha. Kuori ja leikkaa galangal ohuiksi lastuiksi. Hienonna sipulit ja viipaloi sitruunaruoho. Suikaloi chili ja poista siemenet.

Kuumenna kanaliemi ja laita broileriviipaleet joukkoon. Lisää galangal, sipulit, sitruunaruoho ja kaffirlimetin lehdet. Anna kiehua keskilämmöllä noin viisi minuuttia tai kunnes broileri on kypsää.

Lisää kookosmaito ja chilisuikaleet. Kiehauta keitto. Mausta ruoka kalakastikkeella, sokerilla ja limettimehulla. Siivilöi keitto halutessasi ja laita broileripalat takaisin liemeen. Koristele keitto yrteillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti