keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Juhlahumua Naantalissa

Olimme viime viikonloppuna Naantalissa viettämässä mummuni 90-vuotis syntymäpäiviä. Juhlia vietettiin neljän sukupolven voimin ja juhlapaikkana toimi Naantalin kylpylä. Kylpylä tarjosi hulppeat puitteet ja ympäristön juhlille. Paikan valintaan vaikutti myös sijainti, koska puolet vieraista saapui Ruotsista. Syntymäpäiviä juhlittiin varsinaisesti lauantai-iltana kylpylän Le Soleil -ravintolassa hyvän ruoan ja juoman merkeissä.


Minun pesueeni majoittui Naantalissa pidennetyn viikonlopun perjantaista maanantaihin kylpylän vieressä sijaitsevassa Holiday Clubin Residence huoneistossa. Huoneisto oli ihan hieno, mutta keittiö ja sen varustus oli melko vaatimaton. Huoneiston terassilta avautui suora merinäköala ja uimarantakin oli aivan huoneiston vieressä, joten paikka olisi kesällä varmasti kiva.

 
 

Sää viikonlopun aikana oli melko harmaa, eikä se kuuluisa Naantalin aurinko juurikaan näyttäytynyt. Tosin se aurinko löytyi symbolisesti paikallisesta konditoriasta Naantalin Aurinkoisesta, josta aamupalasämpylöitä hakiessani törmäsin harvinaisen ystävälliseen ja iloiseen asiakaspalveluun. Ja ne itse konditorian sämpylätkin olivat varsin verrattomia.

 
Yksi hauskimmista yksityiskohdista syntymäpäiväjuhlilla oli kun veljeni puolisolla oli jalassaan korkokengät, jotka 90-vuotias syntymäpäiväsankari oli ostanut 37-vuotiaana vuonna 1962. Hyvin olivat aikaa kestäneet nämä laadukkaat kengät, jotka olisi hyvin voinut luulla vaikka juuri kaupasta ostetuiksi. Mutta niin on hyvin aikaa kestänyt myös minun alkuperäinen 60-luvun Sarpaneva-patakin. Sain tämän padan mummulta aikoinaan kun muutin ensimmäiseen opiskelija-asuntooni. Siitä lähtien tämä pata onkin ollut ahkerassa käytössä ja siinä on valmistunut niin lihapadat kuin pataleivätkin.

Korkokengät vuosimallia 1962

Tämä yli 50 vuotta vanha designtuote on jokaisen kotikokin unelma ja sijoitus, joka kestää käytössä vuosikymmenestä toiseen. 



Pataleipä


Ainesosat:

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,25 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä

 

Valmistusohje:

Sekoita ainekset kulhossa. Kohota löysää taikinaa kelmulla peitettynä 12-18 tuntia. Kaavi taikina alustalle ja kääntele taikinaa pari kertaa. Tee taikinasta pallo ja kohota sitä 1-2 tuntia jauhotetun pyyhkeen sisällä. Laita pata uuniin, jonka lämmität 225-asteiseksi. Kippaa taikina kuumaan pataan. Paista kannen alla puoli tuntia ja vielä vartti ilman kantta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti