Seminaarin mielenkiintoisimpiin aiheisiin lukeutui esitys Kokkolan edustan merialueen tilasta ja Perhonjoen kalakannoista. Oli huojentavaa kuulla, että monet asiat ovat menossa parempaan suuntaan, vaikka suuria haasteita on edelleenkin ratkottavana. Seminaarin jälkeen oli ohjelmassa vielä bussiretki tutustumaan Vattajan alueeseen.
Lohtajan Vattajan hietikot ovat maamme laajin hietikkoisia dyyniluontotyyppejä sisältävä Natura 2000-alue. Avointa hietikkoa on yhteensä noin 450 ha ja yhtenäisen hiekkarannan pituus on yli 15 km. |
Vattajan dyyni -LIFE-hankkeen päätavoitteita olivat puolustusvoimien harjoitustoimintojen ja virkistyskäytön sovittaminen dyynien suojelun edellyttämällä tavalla. |
Grillattua fenkolikalaa
Valmistuaineet:
kaksi 1-2 kg:n painoista siikaa1 fenkoli
1 sitruuna
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Valmistusohje:
Perkaa kalat ja poista kidukset, huuhtele ja pyyhi
kuivaksi talouspaperilla. Viipaloi fenkoli ja paista nopeasti oliiviöljyssä.
Puolita sitruuna ja viipaloi toinen puolikas kuorineen. Purista toisesta
puolikkaasta mehu kalojen vatsaonteloon, mausta suolalla ja pippurilla.
Asettele vatsaan myös sitruuna- ja fenkoliviipaleet. Sulje kalojen vatsat
vedessä kostutetuilla grillitikuilla. Levitä hieman öljyä kalojen pintaan,
ripottele päälle suolaa ja grillaa noin 10 minuuttia kummaltakin puolelta. Kala
on kypsä kun selkäevä irtoaa helposti. Tarjoa avokado-perunasalaatin kanssa.Ranskassa fenkoli on perinteinen kalaruokien maustaja. |
Fenkolin makea mausteisuus antaa grillatulle kalalle hienon maun! |
Avokado-perunasalaatti
Ainesosat:
0,5 kg uusia perunoita2 kypsää avokadoa
nippu kevätsipulia vihreine varsineen
0,5 litraa maustamatonta jogurttia
suolaa
mustapippuria
Valmistusohje:
Pese perunat, keitä runsaassa vedessä, jäähdytä ja
paloittele. Kuori avokadot, poista kivet ja kuutioi. Pilko sipulit ohuiksi
renkaiksi. Laita kaikki ainekset salaattikulhoon ja kaada päälle jogurtti.
Sekoita hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua hetken aikaa
jääkaapissa ennen tarjoamista.
Suomessa syödystä kalasta yli 70 prosenttia tuodaan muualta. Suosituimpia lajeja ovat kasvatetut lohikalat ja tonnikalat. Nämä siiat on kuitenkin pyydetty merestä Vaasan edustalta.
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti