lauantai 26. syyskuuta 2015

Salsa de molcajete

Syksy etenee ja näkyy myös kasvihuoneessa. Yrtit ovat jo lakastuneet ja korjattu pois yksi toisensa perään. Kirsikkatomaatteja ja chilejä kasvihuoneessa vielä kypsyy ja kävinkin niitä aamusella vielä poimimassa.


Yksi suosikki juttu, jota teen jokaisella kasvukaudella omista chileistä ja tomaateista on Salsa de molcajete. Minulta tosin puuttuu vielä tämä aito kivimortteli (molcajete), joka minun on monta kertaa pitänyt hankkia. Onnistuu tämän salsan valmistus myös sauvasekoittimella, mutta kivimortteli antaa juuri oikean rakenteen. Saahan noita erilaisia salsoja edullisesti valmiina kaupoista, mutta itsetehty ja tuore salsa on aivan eri sfääreistä.



 

Salsa de molcajete

 

Valmistusaineet:

1 valkosipulin kynsi
2 tl karkeaa merisuolaa
1-2 tuoretta keskivahvaa chiliä
1/2 vihreää paprikaa
n. 250 g kirsikkatomaatteja
pieni nippu tuoretta korianteria

Valmistusohje:


Paahda chilejä ja paprikaa hetki parilalla tai kuivassa paistinpannussa ja pane ne sitten 4 minuutiksi muovipussiin. Näin niistä lähtee kuoret helposti. Kuori ja poista siemenet ja väliseinät. Kasta tomaatit kuumaan veteen ja kuori.

Pane kivimortteliin ensin valkosipulin kynnet ja suola ja jauha tasaiseksi. Lisää chili ja paprika ja soseuta. Lisää tomaatti ja jauha tasaiseksi kastikkeeksi.

Koristele silputulla korianterilla ja nauti maissilastujen kera.

 
 

sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Rapujuhlat

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nimittäin rapujuhlien järjestäminen näin syyskuun loppupuolella. Mutta hienosti juhlat järjestyivät vielä näin syyskuussakin lasitetun terassin suojissa. Ainut pulma meinasi koitua rapujuhlarekvisiitan löytämisen kanssa, kun monesta kaupasta ne olivat jo loppu tai poistettu valikoimasta. Rapujuhlat ovat mukava ja railakas sosiaalinen rituaali hyvässä seurassa. Syyskuun pimeät illat, lyhdyt ja kynttilät tuovat rapujuhliin mukavaa tunnelmaa.


 
Tämän vuoden rapujuhlien jokiravut olivat kotoisin Iberian niemimaan luonnonjärvistä ja -joista Espanjasta. Ravut on pyydystetty kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti perinteisiä pyydystysvälineitä käyttäen.
  

Pakastettujen rapujen valmistusohje:


1. Anna rapujen sulaa hitaasti jääkaapissa
ja heitä sulanut liemi pois.

2. Keitä vedestä, tillistä ja suolasta uusi liemi (5 l vettä, 1,5 dl karkeaa suolaa, 2 sokeripalaa). Lado ravut kerroksittain astiaan tillin kanssa, ja kaada jäähdytetty uusi liemi niiden päälle.

3. Anna rapujen maustua liemessä useita tunteja,
mieluiten yön yli.

 
4. Valuta ja asettele ravut tarjoiluvadille ja koristele kruunutillin kukinnoilla.
 
5. Kata rapujen kanssa tarjolle paahtoleipää ja kyytipojaksi pakastekylmää Koskenkorvaa
 
6. Juomalaulut ovat olennainen osa rapukekkereitä. Varaa pöytään laulunsanoja. Hyviä juomalauluja löydät TÄSTÄ

 

Helan går!

 
Helan går
sjung hoppfalleri fallerallala,
helan går
sjung hoppfallerallala.
Och den som inte helan tar
han heller inte halvan får.
Helan går!
Sjung hoppfallerallalej!
 

lauantai 12. syyskuuta 2015

Ensimmäinen oma omena

Seitsemän vuotta sitten saimme tädiltäni tupaantuliaislahjaksi perheomenapuun uuteen kotiimme. Perheomenapuuhun on varttamalla saatu kasvamaan kolme eri lajiketta samaan puuhun. Omenapuu on kasvanut hyvin, mutta tänä kesänä se kukki vasta ensimmäisen kerran. Kukinta sai toivon heräämään, että saataisiinkohan tänä syksynä maistaa ensimmäisiä omia omenoita. Kesän edetessä huomasin ensimmäisestä omenasadosta tulevan varsin valtaisan, nimittäin yksi ainut omena näytti kasvavan puussa.


Tästä ensimmäisestä omenasta muodostuikin varsinainen silmäterä, jonka kasvua tuli tarkkaan seurailtua. Nyt syyskuussa koitti sitten tämän ensimmäisen runsaan omenasadon sadonkorjuun aika. Valmistin tämän syksyn ainokaisen omenan grillissä ja sen seuraksi laitoin REKO-lähiruokaryhmästä ostettua Sortolan Jäätelön pistaasijäätelöä. Toivottavasti seuraavien vuosien sadoista tulisi sitten runsaampia, ensimmäisen omenan maku ainakin osoittautui hyväksi.


Omenapuu kukassa juhannuksen tienoilla

 
Siinä se nyt on, ensimmäinen oma omppu! Lajiketta tosin en tiedä.

Grilliomenat

 

Valmistusaineet:

(4 annosta)
 
4 kotimaista kirpeää syysomenaa
1/2 dl sokeria
kanelia, voita, vaahterasiirappia
pistaasijäätelöä
 

Valmistusohje

Pese omenat ja poraa omenankodat pois. Täytä porattu reikä voilla. Sirota sokeri ja kaneli omenien päälle. Laita omenat uunivuokaan tai vastaavaan ja pane grillin ylätasolle (n. 200 astetta) noin 15 minuutiksi. Valele omenia kypsymisen aikana paistoksen liemellä.

Anna omenoiden jäähtyä hetki. Asettele lautaselle jäätelöpallo, omena sekä paistoksen lientä. Halutessasi voit lisätä annokseen vaahterasiirappia maun mukaan. Koristele sitruunamelissalla.
 
Sortolan Jäätelö on pieni ylikiiminkiläinen jäätelötehdas, jossa valmistetaan suussasulavaa jäätelöä oman maatilan maidosta.
 

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Grillattu Bloody Mary

Elokuu vaihtui syyskuuksi ja samalla myös ilmojen puolesta tuntui, että syksy todella alkoi. Lehdet alkavat jo kellastua ja kasvihuoneen kasvitkin alkavat lakastumaan. Tomaattia ja chiliä tosin vielä kypsyy parhaillaan. Kävinkin poimimassa kasvihuoneesta vajaan kulhollisen kypsiä kirsikkatomaatteja, joista ajattelin valmistaa tuoreen klassikkodrinkin Bloody Maryn, jonka maustoin tulisella Felixin Fellfire Chili Shot -maustekastikkeella.

Tarina kertoo, että Bloody Mary drinkin on kehitellyt Fernand Petiot, joka työskenteli Pariisissa Harry's New York Barissa 1920-luvulla, ja muutti sieltä New Yorkiin 1934 vieden reseptin mukanaan.
 
 

Grillattu Bloody Mary

 

Ainesosat:

(2 drinkkiä)

1/2 kg tomaatteja
1 lime
8 cl vodkaa
muutama tippa Felix Hellfire Chili Shot -maustekastiketta
2 sellerinvartta
jääkuutioita
 

Valmistusohje:

Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Puolita lime.
 
Grillaa tomaatteja ja limettejä noin 2 minuuttia.
 
Soseuta grillatut tomaatit tehosekoittimessa.
 
Kaada shakeriin vodka, grillattujen limettien mehu, soseutetut grillatut tomaatit ja muutama tippa chilikastiketta. Sheikkaa hetki, lisää mukaan jääkuutioita ja sheikkaa vielä hetki. Kaada laseihin ja koristele sellerinvarsilla.
 
 
 
Mihin sinä sijoitut tällä asteikolla?