Tärkein asia ja lähtökohta on tietenkin raaka-aine. Nykyisin pääsiäisen alla, useat isot ruokakaupat mainostavat kilvan halpoja lampaanlihoja, jotka useimmiten ovat pakastettua ja kotoisin Uudesta-Seelannista. Nämä eivät minulle kuitenkaan kelvanneet, vaan hommasin lampaanlihan REKO-lähiruokaryhmästä. Ostamani luomu lampaanliha oli kotoisin Norrbron ekotilalta Ylimarkusta (55 km Vaasasta etelään). Ostin noin kilon verran luutonta lapapaistia, joka ei ole niitä arvokkaimpia ruhonosia, mutta tähän valitsemaani ruokaan oikein hyvin soveltuva.
Norrbron ekotila |
Hyviä kuivattuja luomu taateleita löytyi Punnitse & Säästä myymälästä |
Bunny chow -lammascurry
4 annosta
Valmistusaineet:
karitsan luuton lapapaisti (n. 1 kg)
Marinadi
2 valkosipulinkynttä
n. 3 cm pala inkivääriä
0,5 dl punaviinietikkaa
1 sitruunan mehu
0,5 dl rypsiöljyä
1 rkl fariinisokeria
2 tl curryjauhetta
2 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä
Kastike
2 sipulia
3 rkl rypsiöljyä
3 laakerinlehteä
n. 1,5 dl lihalientä
2 rkl mangochutneya
2,5 dl kuivattuja taateleita kuutioituna
sormisuolaa, mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
4 isoa, pyöreää sämpylää
oliiviöljyä
1 dl paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1 annos sambalia
Marinadi
2 valkosipulinkynttä
n. 3 cm pala inkivääriä
0,5 dl punaviinietikkaa
1 sitruunan mehu
0,5 dl rypsiöljyä
1 rkl fariinisokeria
2 tl curryjauhetta
2 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä
Kastike
2 sipulia
3 rkl rypsiöljyä
3 laakerinlehteä
n. 1,5 dl lihalientä
2 rkl mangochutneya
2,5 dl kuivattuja taateleita kuutioituna
sormisuolaa, mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
4 isoa, pyöreää sämpylää
oliiviöljyä
1 dl paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1 annos sambalia
Valmistusohje:
1. Puhdista mahdolliset kalvot paistista. Leikkaa liha n. 2,5 x 2,5 cm kokoisiksi kuutioiksi.
2. Tee marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulit, kuori ja raasta inkivääri. Laita ne isoon minigrip-pussiin tai kannelliseen rasiaan muiden marinadiaineiden kanssa. Voit murskata korianterit tai laittaa ne kokonaisina. Laita joukkoon lihapalat. Kääntele pussia niin, että marinadi leviää tasaisesti joka puolelle. Anna maustua mieluiten yön yli.
3. Kuori ja lohko sipulit. Laita hetkeksi sivuun. Kuullota lihapaloihin kaunis väri padassa öljyssä. Paistaminen kannattaa tehdä muutamassa erässä. Lisää pataan sipulit, laakerinlehdet, lihaliemi, chutney, taatelit ja loput lihan marinadista. Kiehauta seos ja anna hautua miedohkolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Jos seos kuivuu liikaa, lisää lihalientä. Tarkista maku. Lisää haluamasi määrä suolaa ja pippuria.
4. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Leikkaa sämpylöistä ”hattu” irti. Koverra sisus pois. Sivele leivän leikkauspintaan ja sisälle hieman öljyä. Laita uuniin n. 5 minuutiksi.
5. Laita valmis lammascurry leipään. Tarjoa jogurtin ja tomaattisen sambal-lisäkkeen kanssa. Leivän kansi ja pois koverrettu sisus ovat hyvä lisäke currylle.
5. Laita valmis lammascurry leipään. Tarjoa jogurtin ja tomaattisen sambal-lisäkkeen kanssa. Leivän kansi ja pois koverrettu sisus ovat hyvä lisäke currylle.
Murskaa korianterin siemenet morttelilla |
Anna lihojen marinoitua kiireettömästi yön yli |
Leikkaa sämpylöistä ”hattu” irti. Koverra sisus pois. |
Valmis lammascurry |
Sambal-lisäke
Valmistusaineet:
1 punasipuli
1 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl sormisuolaa
1 tl sokeria
1 chilipalko
2 tomaattia
ruukku korianteria
1 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl sormisuolaa
1 tl sokeria
1 chilipalko
2 tomaattia
ruukku korianteria
Valmistusohje:
1. Kuori sipuli ja leikkaa se mahdollisimman pieniksi paloiksi. Laita silppu kulhoon. Lisää joukkoon etikka, suola ja sokeri.
2. Poista chilistä ja tomaateista kanta ja siemenet. Hienonna chili. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianteri. Yhdistä kaikki aineet keskenään.
(ohjeet perustuvat Alkon Etikettiklubin resepteihin)
2. Poista chilistä ja tomaateista kanta ja siemenet. Hienonna chili. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianteri. Yhdistä kaikki aineet keskenään.
(ohjeet perustuvat Alkon Etikettiklubin resepteihin)
Hienonna korianteri |
Sambal-lisäke |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti