Beaujolais’n alueella Ranskassa Gamay-rypäleestä valmistettavat viinit ovat kevyitä ja raikkaita punaviinejä. |
REKO-lähiruokaryhmästä ostettuja sipuleita, jotka ovat peräisin Koiviston tilalta Lohtajalta. |
Ranskalainen sipulikeitto
Valmistusaineet:
n. 700 g (n. 1 l) sipulia ohuina viipaleina
3 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sormisuolaa
1/2 tl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä
2 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
tuoretta timjamia
Gratinointiin:
8–12 viipaletta patonkia
valkosipulia
gruyèrejuustoa raasteena
3 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sormisuolaa
1/2 tl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä
2 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
tuoretta timjamia
Gratinointiin:
8–12 viipaletta patonkia
valkosipulia
gruyèrejuustoa raasteena
Valmistusohje:
Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuullota niitä kattilassa miedolla lämmöllä voi-öljyseoksessa noin 15 minuuttia kannen alla. Nosta lämpö keskilämmölle, lisää suola ja sokeri. Jatka kypsentämistä ilman kantta noin 10 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes seos on kauniin kullanruskeaa.Ripottele jauhot kattilaan ja paista muutama minuutti, kunnes jauhot kypsyvät.
Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi kiehuvaksi ja kaada liemi sipuliseokseen.
Lisää viini ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia, mieluiten pidempään, sillä maku vain täyteläistyy hauduttamisen aikana.
Valuta patonkiviipaleille öljyä ja hiero niihin valkosipulia. Ripottele päälle juustoraaste. Paahda leipäviipaleita 200-asteisen uunin ylätasolla noin 5 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja saa kauniin värin.
Laita leipäviipaleet lautasten pohjalle. Annostele päälle keitto. Voit halutessasi ripotella lisää juustoraastetta keiton pinnalle makulisäksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti