Leimat.fi -sivun avulla selvisi, että hopealusikan on valmistanut Kokkolalainen hopeaseppä Juho Wilhelm Kantola (J.V.K.) |
Kaikki samppanja on kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviinit eivät ole samppanjaa. Luomu samppanjaakin on nykyään saatavilla, kuten tämä Duval-Leroy samppanja. |
Duval-Leroyn samppanjatalon historia ulottuu vuoteen 1859, jolloin naimakauppa yhdisti kaksi sukua. Viiniliike sijaitsee Vertus'ssa Côte de Blancsin alueella, ja se omistaa n. 200 hehtaaria tarhoja. |
Mustajuurikeitto crème Ninonin hengessä
Valmistusaineet:
n. 1,2 kg mustajuurta tai maa-artisokkaa
2 rkl sitruunamehua
2 perunaa
2 pientä salottisipulia
3 rkl voita
8 dl vahvaa kasvis- tai kanalientä
2 dl (kuohu)kermaa
(suolaa)
1 tl vastarouhittua mustapippuria
Tarjoiluun
(1 dl löysäksi vatkattua kermaa)
n. 3/4 dl kuivaa kuohuviiniä tai samppanjaa
2 rkl sitruunamehua
2 perunaa
2 pientä salottisipulia
3 rkl voita
8 dl vahvaa kasvis- tai kanalientä
2 dl (kuohu)kermaa
(suolaa)
1 tl vastarouhittua mustapippuria
Tarjoiluun
(1 dl löysäksi vatkattua kermaa)
n. 3/4 dl kuivaa kuohuviiniä tai samppanjaa
Valmistusohje:
Kuori ja paloittele juurekset. Nosta ne heti kylmään veteen, jossa on tilkka sitruunamehua, jotta ne eivät tummu.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulisilppua voissa kattilassa, kunnes se pehmenee muttei saa väriä. Lisää kattilaan juurekset ja kasvisliemi. Keitä kannen alla kypsiksi, noin 15 minuuttia riippuen palojen koosta.
Soseuta seos sauvasekoittimella kuohkeaksi. Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa. Maista keittoa ja lisää suolaa halutessasi. Rouhi joukkoon mustapippuria. Jos keitto tuntuu liian paksulta, ohenna sitä kasvisliemellä.
Annostele keitto lautasille. Valuta päälle halutessasi vatkattua kermaa. Avaa kuohuviini ruokapöydässä ja kaada varovasti hieman viiniä jokaiseen annokseen (huomioi, että viini kuohuu lautasilla). Tarjoile paahdetun leivän kanssa.
Vinkki: Voit koristella keiton myös tipauttamalla muutamia tippoja löysäksi vatkattua kermaa keiton pinnalle. Vedä cocktailtikulla tipasta raitoja. Rouhi päälle musta- tai valkopippuria.
(Ohje: Alkon Etikettiklubi)
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulisilppua voissa kattilassa, kunnes se pehmenee muttei saa väriä. Lisää kattilaan juurekset ja kasvisliemi. Keitä kannen alla kypsiksi, noin 15 minuuttia riippuen palojen koosta.
Soseuta seos sauvasekoittimella kuohkeaksi. Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa. Maista keittoa ja lisää suolaa halutessasi. Rouhi joukkoon mustapippuria. Jos keitto tuntuu liian paksulta, ohenna sitä kasvisliemellä.
Annostele keitto lautasille. Valuta päälle halutessasi vatkattua kermaa. Avaa kuohuviini ruokapöydässä ja kaada varovasti hieman viiniä jokaiseen annokseen (huomioi, että viini kuohuu lautasilla). Tarjoile paahdetun leivän kanssa.
Vinkki: Voit koristella keiton myös tipauttamalla muutamia tippoja löysäksi vatkattua kermaa keiton pinnalle. Vedä cocktailtikulla tipasta raitoja. Rouhi päälle musta- tai valkopippuria.
(Ohje: Alkon Etikettiklubi)
Viini on jalo aine paitsi lasissa, myös ruoanlaitossa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti