lauantai 28. marraskuuta 2015

28.11.1915

Marraskuun 28. päivänä vuonna 1915 isoisäni sai 1-vuotislahjaksi hopeisen lusikan. Tästä päivästä tulee tänään kuluneeksi tasan 100-vuotta.



 

Leimat.fi -sivun avulla selvisi, että hopealusikan on valmistanut Kokkolalainen hopeaseppä Juho Wilhelm Kantola (J.V.K.)
 
Olen pienestä lähtien ollut kiinnostunut vanhoista esineistä. Ei minua varsinaisesti itse esineet kiinnosta, vaan niiden tarinat. Tämänkin lusikan tarina minua viehättää ja on mukava miettiä päivää ja hetkeä kun lusikka on annettu isoisälle päivälleen 100-vuotta sitten. En halua nähdä vanhoja esineitä museotavaroina, joita pidetään vitriineissä tai syvällä kaapin kätköissä. Haluan, että näitä esineitä myös käytetään. Mikäpä olisi parempi hetki kaivaa tämä isoisäni hopealusikka esiin ja kattaa se pöytään 100-vuotispäivän kunniaksi.

Kaikki samppanja on kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviinit eivät ole samppanjaa. Luomu samppanjaakin on nykyään saatavilla, kuten tämä Duval-Leroy samppanja.

Duval-Leroyn samppanjatalon historia ulottuu vuoteen 1859, jolloin naimakauppa yhdisti kaksi sukua. Viiniliike sijaitsee Vertus'ssa Côte de Blancsin alueella, ja se omistaa n. 200 hehtaaria tarhoja.

Mustajuurikeitto crème Ninonin hengessä

          

Valmistusaineet:

n. 1,2 kg mustajuurta tai maa-artisokkaa
2 rkl sitruunamehua
2 perunaa
2 pientä salottisipulia
3 rkl voita
8 dl vahvaa kasvis- tai kanalientä
2 dl (kuohu)kermaa
(suolaa)
1 tl vastarouhittua mustapippuria

Tarjoiluun
(1 dl löysäksi vatkattua kermaa)
n. 3/4 dl kuivaa kuohuviiniä tai samppanjaa
 

Valmistusohje:

Kuori ja paloittele juurekset. Nosta ne heti kylmään veteen, jossa on tilkka sitruunamehua, jotta ne eivät tummu.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulisilppua voissa kattilassa, kunnes se pehmenee muttei saa väriä. Lisää kattilaan juurekset ja kasvisliemi. Keitä kannen alla kypsiksi, noin 15 minuuttia riippuen palojen koosta.

Soseuta seos sauvasekoittimella kuohkeaksi. Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa. Maista keittoa ja lisää suolaa halutessasi. Rouhi joukkoon mustapippuria. Jos keitto tuntuu liian paksulta, ohenna sitä kasvisliemellä.

Annostele keitto lautasille. Valuta päälle halutessasi vatkattua kermaa. Avaa kuohuviini ruokapöydässä ja kaada varovasti hieman viiniä jokaiseen annokseen (huomioi, että viini kuohuu lautasilla). Tarjoile paahdetun leivän kanssa.

Vinkki:  Voit koristella keiton myös tipauttamalla muutamia tippoja löysäksi vatkattua kermaa keiton pinnalle. Vedä cocktailtikulla tipasta raitoja. Rouhi päälle musta- tai valkopippuria.

(Ohje: Alkon Etikettiklubi)

Mustajuuri on voikukan sukulainen, joka kasvaa luonnonvaraisena Välimeren maissa ja Aasiassa. Mustajuuri on väriltään tummanruskea, mullan värinen ja noin 20-30 senttimetrin pituinen. Kun mustajuuren kuori rikkoutuu, sen vaaleasta mallosta erittyy maitiaisnestettä, jonka seurauksena kasvi tummuu ja kuivuu. Siksi mustajuuret kannattaa kuoria juoksevan veden alla ja säilyttää sitruunalla maustetussa vedessä.


Viini on jalo aine paitsi lasissa, myös ruoanlaitossa.

 

torstai 26. marraskuuta 2015

Takkaperunat

Näin pimeän kaamoksen aikaan on kiva laittaa takkaan tulet ja hörppiä kuumaa glögiä. Takan hiilloksessa valmistuu kätevästi myös takkaperunat. Kannattaa kokeilla, hyviä tuli!



Tiilerin Funkkistakka Pikku-Lauri
 
 

Lapin Marian luomuglögit tehdään oikeista marjoista ja mausteista, joiden viljelyssä ei ole käytetty kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita.

Takkaperunat katkaraputäytteellä


Valmistusaineet:

4 isoa Rosamunda perunaa
4 dl paksua maustamatonta jogurttia
2 dl majoneesia
1 punasipuli
yrttejä esim. ruohosipulia tai tilliä
1 luomusitruunan kuori
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
200 g katkarapuja

Valmistusohje:

Kääri perunat folioon ja nosta hiillokseen. Kypsennä pehmeiksi. Jos perunat ovat isoja voit esikeittää ne ensiksi.

Sekoita jogurtin joukkoon majoneesi, hienonnetut sipulit ja yrtit ja mausta sitruunan kuorella ja suolalla. Sekoita lopuksi joukkoon katkaravut. Tarjoile kylmänä perunoiden kanssa.

Käytä takkaperunojen valmistuksessa vahvaa grillifoliota

Anna perunoiden köllötellä hiilloksen päällä noin 30-40 min.

Ekologinen polttoaine joka antaa lämpöä ja tunnelmaa

lauantai 21. marraskuuta 2015

Beaujolais nouveau

Tällä viikolla oli marraskuun kolmas torstai ja silloin myyntiin tulivat kaikkialla maailmassa tämän vuoden beaujolais-sadon ensimmäiset viinit. Nämä Beaujolais nouveau -viinit on valmistettu kuluvan satovuoden gamay-rypäleistä. Viinit on tarkoitettu nautittaviksi mahdollisimman tuoreina. Alkoon tuli tänä vuonna myyntiin kaksi beaujolais nouveau -viiniä. Näistä Beaujolais noveau -viineistä on tullut meille vuosittainen perinne, joiden omintakeista kevyttä makua on aina mukava maistella.


Viinivuosi 2015 oli alusta loppuun saakka erinomainen Beaujolais'n alueella. Beaujolais nouveau -viinit ovat tänä vuonna runsaan metsämarjaisia, samettisen pehmeitä, raikkaita ja tasapainoisia. Vuodesta 2015 odotetaan laadullisesti poikkeuksellisen hienoa. 
 
Beaujolais’n alueella Ranskassa Gamay-rypäleestä valmistettavat viinit ovat kevyitä ja raikkaita punaviinejä.
 
Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan. Beaujolais nouveaun kanssa maistuvat muun muassa juustot, sipulikeitto ja piiraat. Nyt kannattaakin kiiruhtaa ostamaan ja maistelemaan näitä viinejä, koska ne ovat myynnissä vain todella lyhyen ajan.

REKO-lähiruokaryhmästä ostettuja sipuleita, jotka ovat peräisin Koiviston tilalta Lohtajalta.
 
 
 

 

Ranskalainen sipulikeitto

        

Valmistusaineet:

n. 700 g (n. 1 l) sipulia ohuina viipaleina
3 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sormisuolaa
1/2 tl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä
2 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
tuoretta timjamia

Gratinointiin:
8–12 viipaletta patonkia
valkosipulia
gruyèrejuustoa raasteena
 

Valmistusohje:

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuullota niitä kattilassa miedolla lämmöllä voi-öljyseoksessa noin 15 minuuttia kannen alla. Nosta lämpö keskilämmölle, lisää suola ja sokeri. Jatka kypsentämistä ilman kantta noin 10 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes seos on kauniin kullanruskeaa.

Ripottele jauhot kattilaan ja paista muutama minuutti, kunnes jauhot kypsyvät.

Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi kiehuvaksi ja kaada liemi sipuliseokseen.

Lisää viini ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia, mieluiten pidempään, sillä maku vain täyteläistyy hauduttamisen aikana.

Valuta patonkiviipaleille öljyä ja hiero niihin valkosipulia. Ripottele päälle juustoraaste. Paahda leipäviipaleita 200-asteisen uunin ylätasolla noin 5 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja saa kauniin värin.

Laita leipäviipaleet lautasten pohjalle. Annostele päälle keitto. Voit halutessasi ripotella lisää juustoraastetta keiton pinnalle makulisäksi.


 

sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Vuoden kyläelokuva

Tämä vuosi on ollut mielenkiintoinen ja jännittävä. Olen nimittäin kisaillut tänä vuonna kahdessa harrastuksiini liittyvässä kilpailussa. Se ensimmäinen kilpailu oli osallistuminen Jyväskylässä kesäkuussa pidettyihin Grillimaisteri-kisoihin. Näissä grillauskisoissa selvisinkin Jyväskylän osakilpailun finaaliin saakka. Näistä kisoista kirjoittelin aikaisemmin grillimaisteri -postauksessa. Toisessa kilpailussa ja finaalissa tulikin sitten tällä kertaa täysosuma. Nimittäin Alajärven Luoma-ahon kylällä pidetyssä kyläelokuvafestivaalin lyhytelokuvakilpailussa.

Sotavangin perintö, vuoden kyläelokuva 2015
 
Kolme vuotta sitten tein ensimmäisen lyhytelokuvan 30-vuotisjuhlieni yhteydessä pidetyn lyhytelokuvanäytöksen yllätysnumeroksi. Ajattelin tuon lyhytelokuvan olevan sellainen "kerran elämässä -juttu", mutta parin vuoden päästä sain uuden inspiraation. Se ensimmäinen leffa oli mielestäni vähän sellainen "raakile" ja ajattelin että pystyisin tekemään kyllä paremman. Kun sattumalta sain elokuvalleni hyvän aiheen, alkoivat asiat kehittyä kohti uuden leffan tekemistä. Lyhytelokuvan taustoista voit lukea tarkemmin tästä Keskipohjanmaa-lehden artikkelista.


Ajattelin tehdä elokuvasta sellaisen, jolla pystyisin osallistumaan valtakunnallisen kyläelokuvafestivaalin lyhytelokuvakilpailuun. Kilpailun teemana oli elämä kylässä ja aiheen käsittely oli vapaa. Elokuvan toteutustapa oli myös vapaa, mutta pituus sai olla enintään 15 minuuttia.



Elokuvaprojekti alkoi keväällä miettimällä elokuvan käsikirjoitusta. Alkuvaiheessa oli jo selvää, että elokuva tulee olemaan mykkä ja mustavalkoinen. Tästä syystä halusin panostaa elokuvan musiikkiin ja aloin etsimään yhteistyökumppania. Sellainen kumppani löytyikin varsin nopeasti ja vieläpä samalta paikkakunnalta. Kokkolalainen musiikintekijä Tom Colt lähti mukaan tähän projektiin ja tarjosi minulle biisejä elokuvaan.



Kesällä aloin miettiä kuvausten toteutusta ja kuvauspaikkoja. Aloin miettiä myös sopivan kuvausrekvisiitan löytämistä ja yhteistyökuvioita mm. kuvauksissa käytetystä autosta ja laivasta. Myös kaikkien pieneen kuvaustiimiin kuuluvien henkilöiden kesken oli suunniteltava kaikille tahoille sopiva kuvauspäivä. Tämmöisen päivän löytyminen kesken kaikkien kesälomakiireiden keskellä ei ollut mitenkään helppo tehtävä. Sitten kun kyseinen kuvauspäivä oli varmistunut, joka oli samalla minun ensimmäinen kesälomapäiväni, alkoi jännittäminen millainen sää tuolloin olisi. Onneksi kuvauspäivänä aurinko kuitenkin paistoi ja vasta loppukohtauksia kuvatessa alkoi pilviä kerääntyä taivaalle. Kun viimeinen kohtaus oli purkissa, niin taivas repesi rankkaan vesisateeseen. Tarvittiin siis hiukan onneakin matkaan.

 
Vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuvauksissa
  
Kuvaukset saatiin purkkiin yhdessä mutta varsin tehokkaasti käytetyssä päivässä. Taukoja ei juuri ehditty pitämään ja kuvauspaikoilta toiselle siirryttiin nopealla aikataululla. Kaikkia suunniteltuja kuvauspaikkoja ei oltu ehditty ennakkoon käydä katsomassa ja muutamassa kuvauspaikassa meinasi tulla vähän pieniä odottamattomia yllätyksiä. Myös improvisaatiolle oli sijaa kuvauksissa ja muutama kuvauspaikka valikoituikin sattumalta kuvauspäivänä. Kun kuvaukset oli tehty, tuntui että vaativin vaihe oli takanapäin. Sitten alkoikin elokuvan leikkaaminen ja editoiminen tietokoneella. Viimeisenä työvaiheena oli sitten musiikin valinta elokuvaan. Tämäkin työvaihe oli melko haastava, kun musiikki piti saada sopimaan elokuvaan ja toimimaan yhdessä elokuvan rytmin kanssa.


Kuvauksia tehtiin niin maalla kuin merelläkin

Elokuva valmistui muutama viikko ennen kilpailun määräaikaa, joka oli 15.9. Määräaikaan mennessä kilpailuun osallistui 22 elokuvaa. Esikatseluraati valitsi näistä viisi elokuvaa 24.10. kyläelokuvafestivaaleilla käytävään finaaliin. Minun lyhytelokuvani oli yksi näistä finalisteista. Aurinkoisena lokakuisena lauantaina ajelin vaimoni kanssa autolla Alajärven Luoma-ahon nuorisoseuralla pidettäville kyläelokuvafestivaaleille. Festivaaleilla katsottiin lyhytelokuvakilpailun finaaliin valitut viisi lyhytelokuvaa. Kilpailun päätuomarina toiminut näyttelijä Jussi Lampi arvio ja antoi kommentteja kaikista elokuvista. Kun kaikki elokuvat oli katsottu, raati vetäytyi hetkeksi valitsemaan kilpailun voittajaa. Hetken kuluttua Jussi Lampi palasi julkistamaan voittajaelokuvan - Sotavangin perintö!


 

 

Kyläelokuvafestivaalien lyhytelokuvakilpailun voitto ja vuoden kyläelokuvapalkinnon saaminen oli upea päätös tälle lyhytelokuvaprojektilleni. Festivaalin jälkeen, kun paikallisen lehdistön haastattelu oli tehty, jatkoimme matkaa Tuurin Hotelli Onnentähteen. Hotellin hienossa tornisviitissä olikin mukava juhlistaa voittoa ja ottaa muutama lasi kuohuvaa.

Tuurin kyläkaupan Hotelli OnnenTähti

Vuoden kyläelokuva -palkinnon on suunnitellut kuvataiteilija Elina Försti

 
Hotelli OnnenTähdessä on 43 tyylikkäästi sisustettua huonetta, joissa on erityisesti niihin suunnitellut huonekalut ja kristallikruunut. Osassa huoneista on parveke, silkkitapetit ja huonekohtaisesti kudotut villamatot



Hienon kyläelokuvapalkinnon lisäksi saimme festivaaleilta muitakin hienoja lahjoja, mm Alajärvellä valmistettuja pellavapyyhkeitä ja paikallisia herkkuja. Näistä matkaeväiksi saaduista Luoma-ahon Leipomon ruisleivästä ja Evijärvellä valmistetusta Sillankorvan Yrttijuustosta kehittelin vuoden kyläelokuvan päähenkilön mukaan nimetyn gourmet-leivän.


 
 

Frankin lohi-katkarapuleivät


n. 10 annosta
           

Valmistusaineet:

200 g marinoitua, pikapaistettua lohta
10 palaa Luoma-ahon Leipomon ruisleipää
10 kypsää, kuorittua jättiravunpyrstöä
1 dl piparjuuri-yrttijuustoa

Marinoitu lohi:
200 g nahatonta ja ruodotonta tuoretta lohta
1 rkl öljyä

Marinadi:
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl sitruunamehua
1 dl hienonnettuja yrttejä, esim. tilliä ja ruohosipulia
sormisuolaa
sokeria
rouhittua valkopippuria myllystä
 

Valmistusohje:

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Laita kala mausteseokseen ja anna maustua muutama tunti.

Kuumenna öljy pannussa. Paista lohta noin 2 minuuttia molemmin puolin. Se saa jäädä sisältä hieman punertavaksi. Anna jäähtyä. Leikkaa viipaleiksi.

Piparjuuri-yrttijuusto:
1 dl Sillankorvan yrttijuustoa
1 rkl (tai maun mukaan) piparjuuritahnaa
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

Viipaloi lohi. Paloittele ruisleipä ja poista paloista halutessasi reunat.

Levitä piparjuuri-yrttijuustoseosta leiville. Nosta päälle lohiviipaleet ja katkaravut. Koristele halutessasi yrtinoksin.