lauantai 30. toukokuuta 2015

Kesähuone

Meillä kesämökin korvikkeena toimii lasitettu terassi, jossa vietämme kesäisin paljon aikaa istuskellen ja kesäistä luontoa katsellen.

 
Ajatus meidän katetun takaterassin lasittamisesta syntyi jo ensimmäisenä kesänä talon valmistuttua. Kun Kokkolassa järjestettiin asuntomessut vuonna 2011, kävimme tutustumassa messutalojen lasiterasseihin ja pyysimme tarjouksia paikan päällä olevilta edustajilta. Messujen aikana useampikin eri firma kävi meillä mittailemassa ja tekemässä tarjouksen terassin lasituksesta. Messujen jälkeen jäimme tutkimaan tarjouksia, joissa oli yllättävänkin suuria hintaeroja. Päädyimme lopulta ostamaan lasituksen Lumonilta, joka mielestämme pystyi tarjoamaan parhaimman kokonaispaketin. Lasit suunniteltiin ja valmistettiin mittatilaustyönä meidän katettuun terassiin sopiviksi ja varsinainen asennus tapahtui yhdessä päivässä kevättalvella 2012.
 
 
Olemme olleet erittäin tyytyväisiä lasitettuun terassiin, jonka ansiosta terassikausi kestää aikaisesta keväästä aina myöhäiseen syksyyn. Lasituksen ansiosta terassilla saa istuskella myös tuulelta ja itikoilta suojassa. Infrapunalämmittimen ja bioetanolilla toimivan sisustustakan ansiosta terassilla tarkenee hyvin, vaikka ulkona ei olisi kuin muutama aste lämmintä. Kesähelteillä terassin sivuun liukuvat lasiovet saa kätevästi avattua, jolloin terassille ei tukahdu kuumuuteen.
 
Kaikki terassilasit ovat karkaistua turvalasia
 
Jo lasituksen suunnitteluvaiheessa ajattelimme hankkia terassille hormittoman bioetanolilla toimivan sisustustakan. Erilaisia takkamalleja tutkaillessa löysimme Ristomatti Ratian suunnitteleman Kotipesä sisustustakan, jonka ulkonäkö ja koko tuntui sopivan erityisen hyvin lasiterassille. Hyvänä puhtaana sattumana bongasimme, että samaisen takan oli laittanut sisustamisen erikoisliike Kulmakaappi myyntiin paikallislehden ja alueen yritysten yhteiseen huutokauppakampanjaan. Saimme iloksemme tehtyä takasta voittohuudon sopivaan hintaan. Olemme olleet myös tähän hankintaan erittäin tyytyväisiä. Loppukesän pimenevissä illoissa on kiva tuijotella takassa loimuavaa liekkiä, joka myös lämmittää mukavasti. Onnistuupa takan liekissä jopa herkullisen jälkiruoan valmistuskin, nimittäin amerikkalainen klassikkoretkiherkku s’mores.
 

 

Takan päällä 6mm maitolasikansi, jota voi käyttää laskualustana

Takan lämmöntuottoarvo on n. 1,7 Kw (normaalikokoinen sähköpatteri tuottaa lämpöä n. 1 Kw)
 

S'mores

 

Valmistusaineet:

paketti keksejä (esim. Marie, Cream cracker tai Digestive)
levy ohutta suklaata
pussillinen vaahtokarkkeja
grillitikkuja


Valmistusohje:

Asettele vaahtokarkit grillitikkuun ja paahda liekissä (nuotiolla) kullanruskeiksi. Vaahtokarkin pinta muuttuu rapeaksi, mutta jää sisältä ihanan pehmeäksi. Varo polttamasta! Pinoa kahden keksin väliin pala suklaata ja paahtunut vaahtokarkki ja herkuttele.
 
Kekseistä, suklaasta ja tikussa paahdetuista vaahtokarkeista tehty s'more on valtavan suosittu retkien ja leirien nuotioherkku Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
S'more-nimi tulee sanoista some more. Suomeksi se kuuluu: "Lisää!"

lauantai 23. toukokuuta 2015

Siivouspäivä

Siivouspäivä on kierrätyksen, vanhojen tavaroiden, ystävien ja kaupunkikulttuurin uusi juhlapäivä. Siivouspäivä muuttaa kaupungit isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi, joille kuka tahansa voi tuoda ylimääräiset tavaransa myytäväksi tai annettavaksi.
 
 
Tätä siivouspäivää vietettiin tänään ja oma asutusalueenikin oli lähtenyt mukaan tapahtumaan. Usea talo naapurustossa oli laittanut oman pihakirppiksen autotalliin tai -katokseen ja niin myös mekin teimme. Harmittavasti huono sää ei suosinut tapahtumaa ja se latisti vähän tunnelmaa ja asiakasmäärää. Mutta idea oli hyvä ja naapureiden kanssa juttelimme, että tulemme varmasti järjestämään vastaavanlaisen tapahtuman uudemman kerran.
 
 
 
Pihakirppiksen kassana toimi Eero Aarnion suunnittelema Plan Pastilli, joka toimii meidän perheen hyväntekeväisyys säästölippaana. Lippaan tuoton lahjoitamme aina kerran vuodessa johonkin kohteeseen tai järjestölle lasten hyväksi.
 
Elämme valitettavasti nykyään aika valtaisan kulutushysterian keskellä. Ihmisillä on paljon hyvää ja ehjää tavaraa käyttämättömänä nurkissa ja silti aina pitää olla ostamassa uutta. Tämmöinen siivoustapahtuma on oivallinen tapahtuma saada itselleen tarpeettomat tavarat kiertoon ja käyttöön uudelle omistajalle. Tähän aiheeseen sopivasti liittyen esittelen tämänkertaisena grillaustarvikkeena minun luotto grillausessuni. Tämän essun on valmistanut kierrätys- ja ylijäämämateriaaleja hyödyntävä yritys Globe Hope ja se on valmistettu Ruotsin armeijan vanhasta varustesäkistä.
 
Letunpaistajan tärkeimmät varusteet

Muisto essun armeija-ajoilta

Globe Hope on innovatiivinen suomalainen designyritys, joka valmistaa ekologisia designtuotteita kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista

 

Porkkanaohukaiset


Valmistusaineet:

5 dl maitoa
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/2 tl chilijauhetta
ripaus valkopippuria
2-3 dl porkkanaraastetta

paistamiseen voita

Valmistusohje:

Sekoita vispilällä munat ja maito, lisää muut ainekset, anna turvota noin puolisen tuntia. Paista riittävän kuumalla pannulla, että letuista tulee rapeareunaisia, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei pannu ole liian kuuma ja letut pala.
 
Lettujen raaka-aineina käytettiin REKO-lähiruokapiiristä ostettuja luomutuotteita.
 
 

Paistamisessa käytetään ehdottomasti oikeaa voita!


Letut voi paistaa hyvin myös liedellä, mutta grillissä teräspannulla valmistettaessa hommassa on aivan toisenlainen fiilis 



perjantai 22. toukokuuta 2015

Rikkaruoho mojito

Olen havainnut, että Suomessa pienpanimotoiminta on ollut viime vuosina kovassa nosteessa. Näiden kotimaisten pienpanimoiden rinnalle on syntynyt nyt myös tislaamoita. Näille tuotteille tuntuu olevan myös kysyntää, mutta valitettavasti tämä suomalainen surkuhupainen alkoholibyrokratia on tehnyt näiden tuotteiden mainostamisen ja markkinoimisen turhan hankalaksi.


Isossakyrössä vanhassa meijerirakennuksessa toimiva käsityöläistislaamo Kyrö Distillery Company on mielenkiintoinen yritys, joka mielestäni ansaitsisi enemmänkin huomiota mediassa. Tislaamo on alkanut valmistaa maailmanlaajuisestikin harvinaista ruisviskiä.  Ensimmäinen erä valmista ruisviskiä on valmistumassa noin kolmen vuoden päästä, mutta ensimmäisen vuoden ruisviskitislettä on tullut myyntiin Alkon tilausvalikoimaan jo viime vuoden puolella. Tämä Juureksi nimetty tisle on 46,3 prosentin vahvuista ruisviskin alkua ja maultaan kyllä vielä lähempänä pontikkaa kuin viskiä, mutta maltetaanpa odottaa vielä kolmisen vuotta. Tästä kansainvälistä potentiaalia omaavasta tuotteesta ja tislaamosta tullaan varmasti kuulemaan vielä.
 
Nyt kun rikkaruohot, eli hienommalta nimeltä villiyrtit ovat niin trendikkäitä, niin tartun valtavirran mukana aiheeseen. Eli ei muuta kun nyt pihalle kaikki poimimaan voikukanlehtiä ja valmistamaan niistä perjantain kunniaksi suomalainen muunnelma kuuluisasta kuubalaisesta mojito cocktail-juomasta. Hyvää viikonloppua ja Pohojanmaan kautta!
 

Voikukan lehdet (Teraxacum officiale) sisältävät noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna. Erityisesti C- ja A-vitamiineja sekä runsaasti kalsiumia ja rautaa.
 

Rikkaruoho mojito

 

Ainesosat:

10 cl kivennäisvettä
2 tl sokeria
10 kpl voikukanlehtiä
2 cl limemehua
4 cl ruisviskiä
 

Valmistusohje:


Rakenna juoma suoraan lasiin. Laita lasin pohjalle 2-3 limelohkoa, sokeri ja voikukanlehdet, murskaa limet kunnolla, täytä jäämurskalla, lisää ruisviski ja pidennä kivennäisvedellä. Tarjoile pillin tai lusikan kera.





Pohjolan talven ja jään innoittama Ultima Thule on yksi suomalaisen lasimuotoilun ikoneista. Sen orgaaninen pintakuvio tunnistetaan ympäri maailmaa muotoilijamestari Tapio Wirkkalan erehtymättömäksi kädenjäljeksi. Aika näyttää saavuttaako isokyröläinen ruisviski saman tunnettavuuden maailmalla tulevaisuudessa.
 

tiistai 19. toukokuuta 2015

Vihervaja

Kasvatin aikoinaan chilejä kerrostaloyksiön ikkunalaudalla ja haaveilin omasta kasvihuoneesta. Omakotitaloon muuton myötä, pääsin toteuttamaan tämän haaveeni vuonna 2011 hankkimalla Kekkilän Vihervajan. Päädyimme Vihervajaan, koska tarvitsimme myös pientä pihavarastoa ruohonleikkurille ja muille puutarhavälineille. Vihervajassa sai samassa paketissa molemmat, pienen kasvihuoneen ja varaston.

 
 
 
Kekkilän Vihervaja Into
 
Vihervaja koostuu moduuleista ja niistä on mahdollista valita kokonaisuus omien tarpeiden mukaan. Me valitsimme Vihervaja Into-mallin, joka koostuu kahdesta varasto- ja yhdestä kasvihuonemoduulista. Lisävarusteina otimme lisäksi yhdet hyllyt ja viljelylaatikot. Paketti sisälsi myös katemateriaalin ja kaikki tarvittavat tarvikkeet. Vain perustukset oli hankittavat itse. Vihervajan voi tilata myös valmiiksi pintakäsiteltynä, mutta minä maalasin vajan itse samaan sävyyn talon värin kanssa.

 
Kasvihuoneen ilmanvaihto on varmistettu lämpötilaan reagoivan kaasujousen avulla.

Tilasimme Vihervajamme Karpin Viherkeskukselta Kannuksesta. Vaja toimitettiin kotiin osina, jotka oli pakattu kahdelle isolle trukkilavalle. Pakkauksia purkaessa olin aluksi kyllä vähän pää pyörällä osien paljoudesta. Mukana tuli kyllä hyvät ja selkeät ohjeet. Olipa mukana myös DVD:llä oleva pystytysvideokin. Pystytysurakka alkoi niin, että tein ensin tarvittavat perustukset. Sitten pintakäsittelin osat yksi kerrallaan. Vihervajan varsinainen pystytys tapahtui sitten yhtenä lauantaina talkooporukan voimin. Lopputulokseen olen ollut enemmän kuin tyytyväinen ja nyt Vihervajassa on alkamassa jo viiden kasvukausi.

Biolan Kasvusäkki on istutusvalmis luonnonmukainen kasvualusta. Säkki sisältää kevyesti peruslannoitetun kasvualustaosan ja erillisen varastolannoiteosan. Kasvusäkin ravinteet on mitoitettu riittämään kolmelle kurkun tai tomaatin taimelle koko kasvukauden ajaksi


Tukilanka kannattaa pujottaa taimipaakun alle istutusvaiheessa. Kasvava juuristo ankkuroi sen paikalleen.


 
Vihervaja on valmistettu Suomessa kotimaisesta männystä ja karkaistusta lasista.

Satuin voittamaan tässä keväällä Keskipohjanmaa-lehden järjestämän puutarhakuvakilpailun ja sain palkinnoksi 100 euron lahjakortin Lindell Flowersin kukkakauppaan. Minulla on ollut hyvää tuuria näissä Keskipohjanmaan kilpailuissa, kun pari vuotta sitten voitin lehden järjestämässä grillivinkkikilpailussa Weberin kaasugrillin. Tällä voittamallani lahjakortilla ostettiin nyt suurin osa tämän vuoden kasvihuoneen taimista. Tällä kertaa kasvihuoneeseen laitettiin kasvamaan kurkkua, tomaattia, chiliä ja useita eri yrttejä.

Kasvihuoneeseen laitettiin kasvamaan myös Peter Molanderin kasvattamia luomu salaatin taimia


Yrttejä istuttaessani en malttanut olla maistamatta timjamia, joka tuoksui niin voimakkaasti. Sain idean maustaa tällä timjamilla Flammkuchenin, joka on yksi Ranskan Alsacen tunnetuimmista gastronomisista erikoisuuksista. Tämän "liekkikakun" valmistus vaatii korkean lämpötilan ja tähän tarkoitukseen sopii erityisen hyvin Weberin grillin ja keraamisen planchan yhdistelmä.


Timjami eli tarha-ajuruoho (Thymus vulgaris) on huulikukkaiskasveihin (Lamiaceae) kuuluva, keskiajalta lähtien yrttinä ja lääkkeenä tunnettu ja käytetty puolipensas.

Flammkuchen


Ainesosat:

5 dl jauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
2 dl vettä
2 isoa sipulia
suolaa ja mustapippuria
kuivaa valkoviiniä
2 rkl vehnäjauhoja
raastettua muskottia
tuoretta timjamia
1 paketti (140g) amerikanpekonia pilkottuna
2 dl ranskankermaa

Valmistusohje:

Tee ensin pohjataikina. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita. Lisää öljy ja vesi. Vaivaa taikinaksi ja kauli ohueksi levyksi leivinpaperin päälle.

Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi Marinoi sipuleita tunnin ajan hyppysellisessä karkeaa suolaa, pippuria ja muutamassa lusikallisessa kuivaa valkoviiniä.

Valuta sipulit. Lisää sipuleihin pari ruokalusikallista vehnäjauhoja sitomaan nestettä. Lisää muskotti ja tuore timjami. Sekoita.

Pilko pekonit, ja lisää ne ja ranskankerma sipuleiden sekaan. Sekoita.

Levitä seos pohjataikinan päälle.

Esikuumenna keramaaminen plancha grillissä. Siirrä leivinpaperin päällä oleva flammkuchen planchan päälle ja paista 250-asteisessa grillissä noin 15 minuuttia.

Weberin posliiniemaloitu keraaminen plancha on erinomainen apuväline valmistettaessa tätä alsacelaista pekonipiirasta grillissä.

 
 
Tarina kertoo, että Flammkuchen syntyi Alsacen alueella, kun viikkoleivonnan yhteydessä paistettiin pala taikinaa leivinuunin lämpötilan tarkistamiseksi. Leipätaikinasta tehty "koekakku" paistettiin uunin keskellä, jossa ankara kuumuus paistoi sen valmiiksi 1-2 minuutissa. Pohjan päälle ripoteltiin sipulia ja pekonia ja näin syntyi piiras koko perheen ateriaksi.


torstai 14. toukokuuta 2015

Tschunk

Aina on hyvä sää grillata! Tämä loppuun kulunut slogan ei kyllä tänään päde, kun ulkona on +6 astetta ja jäätävä tuuli vihmoo tihkusateen kera. Lupailin esitellä blogissani grillausvälineitä ja -tarvikkeita. Niinpä esittelen tällä kertaa Weberin veden ja tuulen kestävän grillin suojapeitteen. Tämä laadukas suojapeite on Suomen ilmastossa todella tarpeellinen, mikäli haluaa grillin pysyvän kuivana ja puhtaana. Jätänkin grillin nyt suosiolla tämän suojapeitteen alle lepäilemään ja lähden valmistamaan drinkkiä.
 
 
 

Kirjoitin aikaisemmassa Nuoruuteni sankarille postauksessa mateesta ja että olen tämän juoman innokas lipittäjä. Tästä syystä ilahduin, kun bongasin viime viikolla paikallisessa Punnitse & Säästä -liikkeessä myynnissä hipstereiden trendijuomaa Club-Matea. Club-Mate on kofeiinipitoinen mate-uutteesta valmistettu hiilihapotettu virvoitusjuoma. Nappasin sitä yhden pullon mukaan, valmistaakseni siitä suositun saksalaisen drinkin tschunkin. Tämä drinkki maistuu ja piristää kummasti tätä koleaa perjantai iltaa. Kippis ja hyvää viikonloppua!



Club-Mate on saksalainen alkoholiton virvoitusjuoma, jota on tehty baijerilaisissa olutpanimoissa jo 1920-luvulla. Nykyisin sitä valmistaa Brauerei Loscher.
 

Tschunk

 

Ainesosat:

n. 12 cl Club-Matea
2 cl limemehua

1 rkl ruokosokeria
4 cl rommia


Valmisohje:

Murskaa mukin pohjalle 4 limelohkoa. Lisää ruokalusikallinen sokeria. Täytä muki jääpaloilla. Lisää rommi ja pidennä Club-Matella.


Oiva Toikan vuonna 1973 suunnittelema Krouvi-olutlasi on suomalaisten olutkuppiloiden kestosuosikki, josta voi hyvin tarjota muutakin kuin olutta.