Holiday Clubin kylpylät ja loma-asunnot ovat meille hyvin tuttuja eri puolilta Suomea. Näistä kohteista ylivoimaisesti eniten olemme lomailleet Katinkullassa Vuokatissa. Katinkullasta onkin muodostunut meidän perheelle tuttu ja kotoisalta tuntuva lomapaikka. Tällä kertaa lähdimme kuitenkin viimeisellä kesälomareissulla tutustumaan Holiday Club Saimaan kylpylään, jossa emme vielä aikaisemmin olleet käyneet.
¨
Holiday Club Saimaa on Holiday Clubin uusin lomakeskus. Kohde koostuu kylpylästä, eri tyylisistä hotelleista, Villas huoneistoista ja loma-asunnoista. Me vietimme kaksi yötä loma-asunnossa ja kaksi yötä Castle-hotellissa. Castle-hotelli on kunnostettu hotelliksi 1920-luvulla rakennetusta entisestä mielisairaalasta. Olikin kiva pohtia nukkumaan mentäessä, että mitähän kaikkea hotellin seinät ovat nähneet aikojen saatossa. Hotellihuone oli varsin tyylikäs ja erikoinen.
Holiday Club Saimaa sijaitsee Imatran lähellä ja siksi yksi ehdoton vierailukohde oli käydä katsomassa Imatrankosken juoksutusta. Tämä koskinäytös järjestetään kesäkaudella joka päivä klo 18. Koskinäytöksissä on vaihtuva musiikkitehoste, joka on päivästä riippuen Sibelius, Darude tai Nightwish. Väkeä oli kerääntynyt runsaasti Imatrankosken sillalle ja kosken rannoille katsomaan koskinäytöstä. Klo 18. patoluukut avattiin ja kuohuava vesimassa vyöryi kuivaan Imatrankoskeen Nightwishin musiikin säestämänä. Veden voima ja hetkessä kuohuvaksi koskeksi muuttuva Imatrankoski on varsin vaikuttava ja näyttävä kokemus. Juoksutus kestää 20 minuutin ajan.
|
Tsaarinaikaan, 1800-luvun lopulla, Imatrankoski oli suuri nähtävyys Euroopassa, kuten juuri rakennettu Eiffel tornikin. Vuoksi- joen koskessa ei vielä tuolloin ollut siltaa, joten joki piti ylittää veneellä kiertämällä tai vaijerirataa pitkin. Kosken yli rakennettiin silta 1892, joka helpotti liikkumista. Euroopan suurin koski padottiin vuonna 1929, jonka jälkeen vettä on joksutettu satunnaisesti vanhaan koskiuomaan koskinäytöksissä. |
Lapsille riittää Saimaalla runsaasti tekemistä. Nykyaikaisessa Cirque du Saimaa -kylpylämaailmassa riittää monenlaista vesiriehaa lapsille. Kylpylän katolla on myös kiva Sun Deck, jossa on aurinkotuoleja, ulkouima-allas ja hirsisauna. Tuolla aurinkoterassilla olikin varsin mukavaa kun helteiset säätkin suosivat. Löytyy Saimaalta myös Angry Bird Activity Park, jonne meidän pojan pitää aina ehdottomasti päästä.
|
Fiilis oli kuin olisi ollut etelänlomalla polskiessa kylpylän aurinkoterassin uima-altaalla |
Olimme hieman jo ähkyssä Legoista Legoland-matkan jälkeen, mutta emme päässee Legoja pakoon Imatrallakaan. Kävimme nimittäin katsomassa sisustus- ja lahjakauppa Carelianan yhteydessä olevaa Imatra Legoista -näyttelyä. Näyttelyn helmenä oli Legoista rakennettu hieno Imatrankoski. Samaisesta liikkeestä löytyi myös mielenkiintoinen tuliainen, nimittäin Ludvig XV:n keittiömestarin 1767 ilmestynyt Keittotaidon kannettava käsikirja. Kirja on mielenkiintoista ja välillä aika hauskaakin luettavaa. En tosin ole vielä kaikkien lomakiireiden keskellä kirjaa vielä kovin paljoa ennättänyt lukemaan, mutta kirjassa ruokaohjeet on kirjoitettu aakkosjärjestyksessä, niin kirjan alkupäästä nappasin ankka ja appelsiinikastike -reseptit. Saatan postata jatkossa vielä jonkun toisenkin reseptin kunhan ennätän lukea kirjaa pidemmälle. Nyt onkin mukava kesäloma päätöksessä ja maanantaina koittaakin sitten taas paluu arkeen.
|
Imatrankoski Legoista. Rakentanut: Ismo Aavaharju, tehty: 2012-2013 n. 6kk, paino 200 kg, n 300 Lego-hahmoa. |
Canard à la braise
Valmistusohje:
Otetaan sorsa tai ankka. Pinnalle hierotaan suolaa ja pippuria ja lintu silavoidaan suurin ihrapaloin. Vuoratkaa pata lihasiivuin, pankaa lintu pataan ja peittäkää lihalla myös päältä. Kansi suljetaan tiiviisti. Kypsennetään hiilloksella ja hiiliä pannaan myös padan kannen päälle. Jos halutaan välttää kalliiksi tulevaa lihahauteen käyttöä, voidaan lintu vain silavoida, pyöritellä jauhoissa ja ruskistaa rasvassa.
Sauce d'orange pour le canard
Valmistusohje:
Tarvitaan vasikanlihasta keitettyä lientä, joka on maustettu suolalla ja pippurilla. Lisätään kahden appelsiinin mehu. Tarjoillaan ankan, sorsan tai muiden lintujen kanssa.
Kirjan kirjoittanut keittiömestari oli opiskellut myös lääketiedettä ja kemiaa ja kirjassa onkin ruokaohjeiden raaka-aineille Tohtorin sanat, jotka viittaavat lääketieteelliseen tietämykseen ja pyrkimykseen terveellisen ruoan tekemiseen.
Tohtorin sana
Ankka:
Ankan ja sorsan liha on miellyttävän makuista silloin, kun linnut ovat varttuneet puhtaassa vedessä, ovat vielä nuoria, pehmeälihaisia ja ne ovat hyvin valmistettuja. Sellaisten ihmisten, jotka huonosti sulattavat kiinteää lihaa, ei kuitenkaan pidä syödä näitä lintuja.
Appelsiini:
Appelsiineja on erilaisia lajikkeita, on makeita ja happamia. Ensin mainitut saapuvat Ranskaan Ameriikasta, Portugalista, Maltalta ja Provencesta. Lämpimissä maissa kasvaneet appelsiinit ovat parhaita. On tuskin olemassa hedelmää tai kukkaa, jota käytettäisiin enemmän juomien ja makeisten valmistamiseen.
Repseptit: Ludvig XV:n keittiömestari, Keittotaidon kannettava käsikirja, Suomentanut Tuula Royer-Rantala, 2005. Ranskankielinen alkuteos Dictionnaire Portatif de Cuisine, D'Office, et de Distillation ilmestyi 1767
|
Appelsiiniankkaa à la Hullu Kokki |